Hořčík je minerální látka, bez které se jednoduše neobejdeme. Přitom jeho nedostatek je v naší populaci velmi častý. Pojďte se s námi podívat, proč je dobré si množství hořčíku hlídat.
Hlavní benefity hořčíku
Dostatečná denní dávka hořčíku hraje klíčovou roli v našem organismu. Podporuje správnou funkci svalů, přenos signálů mezi nervovými buňkami a zajišťuje zdravé kosti a zuby. Také se aktivně podílí na regulaci krevního cukru, posiluje imunitní systém, přispívá k produkci energie a ovlivňuje naši náladu. Můžeme říct, že je pro náš organismus naprosto nezbytný.
Poznejte nedostatek hořčíku
Nedostatek hořčíku se může projevit různými způsoby. Například bušením srdce, zvýšením krevního tlaku, svalovými křečemi, bolestmi hlavy, únavou a problémy se spánkem. Další možné projevy zahrnují nevolnost, trávicí potíže, podrážděnost, depresi a obtíže s koncentrací. Dlouhodobý nedostatek hořčíku se může podílet na rozvoji osteoporózy.
Jaká je denní dávka hořčíku?
Denní doporučené množství hořčíku se liší podle věku a pohlaví.
Věk | Ženy | Muži |
1–3 roky | 170 mg | 170 mg |
3–10 let | 230 mg | 230 mg |
10–18 let | 250 mg | 300 mg |
dospělí | 300 mg | 350 mg |
těhotné | 360 mg | |
kojící | 320 mg |
Potřeba hořčíku může být u některých osob zvýšená, a to z několika různých příčin:
- Zvýšená fyzická aktivita: U osob s náročným fyzickým zaměstnáním nebo u sportovců, kteří se intenzivně potí, může být potřeba hořčíku vyšší.
- Problémy s trávicím traktem: U starších osob, alkoholiků nebo osob s onemocněním trávicího traktu může docházet k nižšímu vstřebávání hořčíku.
- Chronický stres a diabetes: Lidé trpící chronickým stresem nebo diabetem 2. typu mohou mít zvýšenou ztrátu hořčíku močí.
- Interakce s léky: Některé léky, jako jsou inhibitory protonové pumpy, tetracyklinová antibiotika a některá diuretika, mohou snižovat hladinu hořčíku v těle.
V jakých potravinách hořčík najdeme?
Mezi skvělé zdroje hořčíku patří:
- ořechy (mandle, kešu, para),
- semínka (dýňová, chia, konopná, lněná),
- arašídy,
- luštěniny,
- celozrnné obiloviny,
- špenát.
Dobrým zdrojem hořčíku jsou rovněž:
- banány,
- datle,
- avokádo,
- kakaové boby,
- losos,
- makrela.
Pro doplnění hořčíku můžete využít i minerálky, ale sledujte formu hořčíku obsaženého v konkrétní vodě. Síran hořečnatý, který je často používán kvůli svým projímavým účinkům, není v těle vstřebatelný.
Potraviny obsahující hořčík
Potravina5 | Hořčík (mg/100 g) |
Dýňová semínka | 535 |
Mák | 394 |
Slunečnicová semínka | 366 |
Sezamová semínka | 352 |
Lněná semínka | 291 |
Kešu | 267 |
Para ořechy | 258 |
Piniová semínka | 255 |
Pohanková celozrnná mouka | 250 |
Mandle | 247 |
Pšeničná celozrnná mouka | 138 |
Kukuřičná mouka | 127 |
Šípky | 99 |
Čočka | 77 |
Špenát | 59 |
Hrášek | 49 |
Vstřebatelnost hořčíku
Vstřebatelnost hořčíku ze stravy se pohybuje zhruba mezi 30–40 %. Abychom jeho využití nesnižovali, ale naopak co nejvíce podpořili, je důležité myslet na několik zásad:
- Dostatek bílkovin a vitamínu D v jídelníčku.
- Potraviny bohaté na hořčík vařit jen po nezbytně dlouhou dobu.
- Suplement s hořčíkem užívat před jídlem a raději v několika menších dávkách.
- Pokrmy bohaté na vápník konzumovat 2 hodiny před nebo po konzumaci doplňků stravy s hořčíkem.
- Rozestup 2 hodiny dodržet i při užívání zinku.
- Nekouřit.
- Omezit alkohol.
Suplementace hořčíku
Při doplňování denní dávky hořčíku prostřednictvím suplementů je klíčová volba správné formy. Existují tři základní formy hořčíku: anorganická, organická a chelátotvorná.
- Anorganický hořčík: Tato forma, zahrnující oxid hořečnatý, chlorid hořečnatý, hydroxid hořečnatý a uhličitan hořečnatý, má sice dobrou stabilitu, ale vstřebává se poměrně obtížně a může mít mírný projímavý efekt.
- Organický hořčík: Sem patří magnesium citrát, magnesium acetát nebo magnesium laktát. Tyto formy jsou šetrnější k trávicímu systému a mají vyšší využitelnost v těle.
- Chelátotvorné formy (tzv. cheláty): Mají nejvyšší využitelnost v organismu. Patří sem například magnesium treonát, který rychle dodává hořčík do krve a jehož vliv na kognitivní funkce je předmětem zkoumání. Další je magnesium bisglycinát, který je snadno stravitelný a vhodný v těhotenství. Existují také kombinace chelátů, jako bisglycinát, taurát (pomáhá zásobovat svaly kyslíkem) a malát (energizuje), které mohou být výbornou volbou pro sportovce.
Setkat se můžete také s kombinací hořčíku a vitamínu B6. Ten může zlepšit využitelnost hořčíku a jedná se o vhodnou kombinaci pro mírnění příznaků premenstruačního syndromu (PMS).
Je možné se předávkovat hořčíkem?
Suplementace hořčíku může být pro mnoho lidí výhodná, avšak vždy je důležité dodržovat doporučená množství nebo následovat doporučení lékaře. Při nadměrném užívání hořčíkových doplňků může dojít k předávkování, které může vykazovat podobné projevy jako nedostatek hořčíku. Maximální denní dávka hořčíku v suplementech se u žen pohybuje okolo 350 mg a u mužů kolem 400 mg.
Kvíz: Vyznáte se v hořčíku?
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Vyhodnocení je dostupné až po přihlášení
Share the quiz to show your results !
Subscribe to see your results
Máte %%score%% z %%total%% odpovědí správně
Loading...
Andrea Jakešová a Veronika Pourová jsou nutriční terapeutky a zakladatelky projektu Ne hladu. Tým Ne hladu spojuje vysokoškolské vzdělání v oboru nutriční terapie na lékařských fakultách a vášeň pro boj s výživovými mýty. V současnosti provozují poradny v Praze, Brně a Pardubicích a online se snaží šířit informace o výživě prostřednictvím sociálních sítí, médií, webinářů a dvou knih s názvy O výživě a Vyváženě. Pravidelně také vydávají Ne hladu, podcast o výživě.
Zdroje:
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium. EFSA Journal2015; 13(7):4186, 63 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4186.
- Rondanelli M, Faliva MA, Tartara A, Gasparri C, Perna S, Infantino V, Riva A, Petrangolini G, 3. Peroni G. An update on magnesium and bone health. Biometals. 2021 Aug;34(4):715-736. doi: 10.1007/s10534-021-00305-0. Epub 2021 May 6. PMID: 33959846; PMCID: PMC8313472.
- Larsson SC, Wolk A. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med. 2007 Aug;262(2):208-14. doi: 10.1111/j.1365-2796.2007.01840.x. PMID: 17645588.
- Parazzini F, Di Martino M, Pellegrino P. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017 Feb 1;30(1):1-7. English. doi: 10.1684/mrh.2017.0419. PMID: 28392498.
- KLÍMOVÁ, Edita. Alternativní zdroje bílkovin a vápníku při nesnášenlivosti laktózy – přílohy 1 – 5 [online]. Brno, 2007. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/102468/fsps_b/prilohy_1_-_5.pdf. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií. Vedoucí práce Jana JUŘÍKOVÁ.
Foto: Pexels.com. Shutterstock.com