Jak začít jíst luštěniny?

Vše o jídle
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o nové ingredience a recepty? Uvažujete již delší dobu o tom, jak začít jíst více luštěnin, jen nevíte jak na to? Stálice školních jídelen čočka s uzeným a hrachová kaše jsou poměrně ohranými jídly, a ne vždy jsou to naše první volby.

Přinášíme pár tipů a rad, jaké pochoutky a rychlovky z luštěnin lze vykouzlit a jaký přínos jejich konzumace bude mít pro vaše zdraví.

Čočka, hrách nebo cizrna – zdravá je celá rodina!

Luštěniny nejsou náročné na přípravu – i přesto, že si to mnozí mohou myslet, a navíc jejich konzumací rozhodně neprohloupíte. Obsahují totiž bílkoviny, jsou bohaté na vlákninu a plné vitamínů a antioxidantů. Luštěniny ve všech formách prospívají trávicímu traktu a posilní naše srdíčka. Jejich konzumace také pomáhá předcházet vzniku nádorových a jiných onemocnění.

Namáčet či nenamáčet?

Je možné, že luštěniny do jídelníčku nezařazujete z důvodu časové náročnosti jejich přípravy. Jenomže ne vše je tak horké, jak se zdá. Žijeme v moderní době a na trhu jsou dostupné již předvařené luštěniny, které se předem namáčet nemusí a jsou hotové, než řeknete švec. No a některé luštěniny zdlouhavou „koupel“ ani nepotřebují – například červená čočka. U té stačí ji pouze hodit do vody a uvařit z ní například vynikající polévku.

Pokud ovšem času máte víc nebo si menu plánujete pár dní dopředu, s namáčením neotálejte. Jednou jeho výhodou je například to, že se během něj do vody uvolní některé nežádoucí látky (například ty, které způsobují nadýmání – oligosacharidy).

Králové trvanlivosti – konzervy

Luštěniny v dnešní době můžete pořídit i konzervované. Ušetříte tak na čase, ale rozhodně ne na chuti. Konzervované fazole, čočka nebo cizrna totiž chutnají stejně dobře jako ty „suché“ a na své nutriční hodnotě rozhodně neztrácí.

Nejlepší je samozřejmě vybírat konzervy, které obsahují nálev bez přidaného cukru a s minimem soli. Jsou skvělým pomocníkem při přípravě rychlých jídel a hodí se téměř ke všemu (stejně jako například konzervy s tuňákem nebo jinými pochoutkami). Potěšte své blízké například skvělou polévkou nebo tortillou s fazolemi.

Čočkové těstoviny?

Nespletli jsme se. Opravdu existují. Na trhu se nyní objevují luštěninové těstoviny, které jsou nutričně vyvážené. Někoho může jejich chuť překvapit, ale když jich vyzkoušíte více druhů, určitě najdete ty, které vám zachutnají. Takže pokud jste milovníkem těstovin, namísto vaječných zkuste někdy sáhnout po těch luštěninových. Vykouzlete si nebe na talíři se svými osvědčenými těstovinovými recepty nebo pro inspiraci nahlédněte do receptáře STOBklubu.

Jde to – snadno, rychle, zdravě

Luštěniny nejenže skvěle chutnají a jsou čím dál oblíbenější i v gastronomii, ale zároveň se z nich dají vytvořit skvostná, rychlá a nutričně vyvážená jídla, která zaručeně potěší i „konzervy“, které se čočce, fazolím nebo hrachu vyhýbaly obloukem. A navíc jsou bezlepkové, takže ideální pro jedince s celiakií!!

PS: Věděli jste, že produkce luštěnin je velmi šetrná k životnímu prostředí? ?.