Pro posílení odolnosti a imunity už jste udělali skoro vše a stále máte pocit, že to není úplně ono? Přestali jste kouřit nebo ještě lépe, nikdy jste nekouřili, často se pohybujete na čerstvém vzduchu a dostatečně spíte? Zkuste se ještě jednou podívat na složení svého jídelníčku. Pokud už své stravovací návyky hlídáte, nebude pro vás určitě žádný problém podívat se na složení svého talíře o něco podrobněji. Na správnou funkci naší imunity má totiž vliv nejen celkový energetický příjem, ale i správné množství jednotlivých nutrientů.
V praxi je třeba dávat pozor nejen na cukry, bílkoviny a tuky, ale zajistit si i dostatečné zastoupení minerálních látek a vitamínů, hlavně vitamínu C a D. O vitamínu D a jeho účincích a zdrojích jste už určitě slyšeli. Je důležitý pro zdraví kostí, zubů nebo kardiovaskulární systém. Často se však zapomíná na jeho vliv na fungování imunity.
Účinky vitamínu D
Jaké jsou účinky déčka na naši imunitu? Většinou jsou zdrojem vitamínu D sluneční paprsky. Díky nim se nám vitamín dostane do kůže a postupně se uvolňuje do krevního oběhu. Tam se dále přeměňuje na látku, která je velmi důležitá pro naše tělo.
Vitamín D a jeho účinky hrají důležitou roli při vytváření imunity, kterou získáme během života stykem s různými patogeny, kdy si tvoříme protilátky. Tyto protilátky vytvářejí bílé krvinky. Ke správnému fungování a tvoření protilátek však potřebují dostatek vitamínu D. Bez něho krvinky nejsou schopny se aktivovat a bojovat s nepřítelem. Bez vitamínu tedy není naše tělo dostatečně silné na to, aby s viry efektivně zatočilo.
Nedostatek vitamínu D a karanténa
V dnešní době není nedostatek vitamínu D vzácnost. Velký počet lidí pracuje z domova nebo kanceláře a sluníčka se jim příliš nedostane. Na jeden z hlavních zdrojů vitamínu D se tak nemohou spoléhat. Snižuje se tím imunita a častým maroděním se tato situace může jen dále zhoršovat.
Tento aspekt našeho moderního života hrál svou roli i během nedávné karantény, kterou způsobil covid-19. Na základě několika studií se totiž projevilo, že pacienti s nedostatkem vitamínu D mají mnohem horší průběh nemoci a větší pravděpodobnost následných respiračních potíží.
Ale proč to tak vlastně je? Na buňkách krycích tkání, které máme v plicích (ale i v srdci, ledvinách, játrech nebo krevních cévách) se vyskytuje jistý receptor pod názvem ACE2. Tento receptor se zkoumal obzvlášť v posledních dvou letech, jelikož právě přes něj virus koronaviru infikuje buňku, a tak mu zabraňuje ve správném fungování. Pro tělo je receptor nesmírně důležitý. Díky němu se ustaluje krevní tlak, zabraňuje se zánětlivým onemocněním a poškození tkáně (třeba právě té plicní). Pokud máme v těle dostatek vitamínu D, můžeme být klidní, jelikož účinky vitamínu D podporují funkci receptoru. Musí však být tělu dodán s předstihem! Stálý přísun vitamínu D je tedy klíčový.
Věděli jste, že…
… máme dva typy vitamínu D? Vitamín D2 je rostlinného původu, zatímco zdrojem vitamínu D3 jsou především potraviny živočišného původu a sluneční záření. Zdrojů vitamínu D máme tedy několik, ale slunce zajišťuje až 90 % jeho celkové denní dávky. Ale to, kolik ho opravdu získáme, nezávisí jen na délce pobytu na slunci, ale i na tom, jaké používáme ochranné prostředky, na množství smogu ve vzduchu nebo na našem věku. Čím jsme starší, tím méně se ho dostane do naší pokožky. Už vám začíná být jasné, proč je důležité myslet na dostatečný zdroj vitamínu D? Naštěstí je možné ho doplnit pomocí vhodně volených potravin. Pojďme si říct alespoň několik základních.
Dopřejte si ryby, vejce a houby
Jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu D jsou ryby. Ty bychom si měli dopřát dvakrát až třikrát týdně. Nejlépe ty tučnější, mořské. Nic se samozřejmě nevyrovná rybě čerstvé, ale protože nejsme mořskou velmocí, není od věci do jídelníčku přidat i ryby konzervované, uzené nebo marinované. Zkuste si někdy k večeři připravit například uzenou makrelu, tuňákový salát nebo chleba s tresčími játry a cibulkou.
Vejcím jsme se v minulosti často vyhýbali z obavy ze zvýšeného cholesterolu. Je to však zbytečná škoda. Bílek je výborným zdrojem bílkovin, ale tou „zdravou“ částí vajíčka je i žloutek, který je mimo jiné bohatým zdrojem vitamínu D. Vejce nemusíte jíst jen natvrdo nebo nahniličko, zkuste zaexperimentovat třeba s receptem na čočku po italsku se zastřeným vejcem. Nesmíme zapomenout ani na houby. Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou ty volně rostoucí nebo asijské – shiitake, Jidášovo ucho.
Pokud dodržujete nějakou specifickou dietu, která z jakéhokoliv důvodu omezuje váš výběr potravin, je možné zvýšit příjem vitamínu D vhodnými potravinovými doplňky. Na to by měli myslet například vegani. Ale pozor, vitamínem D je možné se předávkovat, takže vždy dodržujte doporučené dávkování nebo se poraďte s lékařem. Zlatá rada na závěr: Všeho moc škodí!
Autor fota: Pexels.com