Neodolatelné piknikové menu pro dva

Vše o jídle
Letní podvečer, zelenkavý pažit a kostkovaná deka… a na ní vy, vaše drahá polovička a dobrotami naplněný piknikový koš. Všechno, jak má být. Aby tomu tak bylo i ráno, je ovšem potřeba mít v košíku ty správné ingredience – žádné těžké salámy, chleby ani stejky.

To by tohle rendez-vous mělo nečekanou dohru a v ložnici by to rozhodně nebylo. Jak se říká, lehce na jazyku, lehce u srdce – máme pro vás recepty na večeři venku, které jsou opojně chutné, báječně nízkosacharidové, a navíc je připravíte raz dva. Jsou hand-made i hand-eat, takže není třeba brát ani nádobí, ani příbor. Stačí jen pusa, ruce… a zbytek je na vás.

Low Carb Pizza

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 60 g mandlové (nebo kokosové) mouky
  • 2 polévkové lžíce psyllia
  • rajčatový protlak
  • 100 g šunky
  • 100 g pršutu
  • strouhaný eidam
  • olivy
  • několik cherry rajčátek
  • mozzarella
  • sůl, pepř, bazalka 

Postup: 

Smíchejte tvaroh, vejce, mouku a psyllium. Vzniklou hmotu vytvarujte na pečicí papír do tvaru pizzy. Potřete rajčatovým protlakem, opepřete, osolte, navrch položte uzeniny, pokrájenou mozzarellu, olivy a pár cherry rajčátek. Nakonec posypte strouhaným eidamem a listy bazalky. Pečte zhruba 30–35 min. na 180 stupňů.

Slaný cuketový koláč

  • 500 g cukety 
  • 100 g slaniny 
  • 1 cibule 
  • 6 vajec
  • 2 polévkové lžíce psyllia
  • sušená rajčata
  • sůl, pepř 

Postup:

Na sucho osmahněte nakrájenou slaninu do křupava. Křupavé kousky slaniny vyndejte a ve výpeku osmažte najemno nakrájenou cibulku. Nastrouhanou cuketu včetně slupky nechte vypotit v sítku spolu se lžičkou soli a po několika minutách zbavte vody (vyždímejte). 

Všechny ingredience smíchejte dohromady, dejte na pečicí papír a nechte péct dozlatova cca 20–30 min. na 180 stupňů.

„Pokud vyrážíte v pracovní den, můžete si recepty klidně připravit už den předem, a dokonce oba v troubě naráz. Chutnají jak teplé, tak studené. Stačí vám tři krabičky: Do jedné pizza, do druhé cuketový koláč a do třetí doporučuji nakrájet čerstvou zeleninu. Recepty jsou navíc nízkosacharidové, čeká vás úžasný chuťový a zdravý zážitek, a navíc se nemusíte bát, že vám bude po této večeři těžko,“ říká výživová specialistka Iris Mango, která pro nás recepty připravila.

Vyzkoušejte také naše tipy na rychlá a zdravá jídla pro práci z domova.