AXA Patalie.cz Patalie.cz pojistka proti nudě
f

Odebírejte náš newsletter

Nic to nestojí a už vám nikdy neuteče žádný prima článek.
Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

hledat

5 tipů na rychlá a zdravá jídla při práci z domova

Home office změnil spoustu pravidel a stravování je jedním z nich. Máme pro vás pět tipů, jak v tomhle závodě vyhrát – nad hladem, časem i kolegy, kteří na vás budou jen mlsně zírat přes Zoom. Všech pět zdravých a plnohodnotných jídel si pohodlně uvaříte doma, aniž byste si museli dezinfikovat stravenky nebo se vybavovat s donáškovou službou.

Své oblíbené recepty na celý pracovní týden připravila nutriční specialistka Iris Mango.

1. Pstruh lososovitý s celerovými hranolky a okurkou

Na pečicí papír položte filet ze pstruha, okořeňte (stačí sůl a pepř, případně i koření na ryby), nakrájejte očištěný celer na hranolky, okořeňte stejným způsobem jako rybu a pečte společně 30–40 minut na 180–190 stupňů. Hranolky můžete před pečením pokapat rostlinným olejem. 

2. Vývar z morkové kosti s pohankou a zeleninou 

Jednu velkou morkovou kost zalijte 300 ml vody, vsypte 150 g mražené zeleniny, přidejte dvě hrsti pohanky a celou směs vařte 20 minut v tlakovém hrnci. V obyčejném hrnci bude polévka hotová za hodinu na středním varu. Polévku osolte a můžete přidat například čerstvý libeček. 

3. Kari s krevetami a rýží 

Do hrnce nalijte 100–150 ml kokosového mléka, přidejte sůl, kari, kurkumu, trošku cukru, 100–150 g mražené asijské zeleniny a 100 g mražených krevet. Celou směs vařte 20 minut. Mezitím si uvařte dvě hrsti rýže basmati. 

4. Krůtí prsa, mix brambor a batátů, salát 

Na pečicí papír položte jednu pokrájenou bramboru a pár kousků nakrájených batátů. Pečte 15–20 minut na 180 stupňů. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu oleje. Na oleji orestujte krůtí prsa okořeněná červenou paprikou, solí a pepřem. Po minutě restování stáhněte na střední plamen, podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a nechte 10–15 minut pod pokličkou. Podávat můžete s rukolovým salátem zakápnutým limetou. 

5. Pečené tofu s hořčicí, brambory a čerstvým salátem 

Na pečicí papír položte podélně pokrájené tofu, potřete je kremžskou hořčicí a přidejte dvě brambory pokrájené na kolečka. Pečte 25–30 minut na 180 stupňů. Servírujte s čerstvou zeleninou. 

Přejeme vám dobrou chuť! 

Podobné články