Rostlinně radí: Vyzkoušejte tyto tipy na grilování bez masa!

Vše o jídle
Grilování sice na olympijských hrách nenajdete, přesto patří mezi nejoblíbenější letní disciplíny. A nezřídka v jeho průběhu vznikají spontánní souboje o to, kdo je lepším šéfem na grilu.

Vegani, vegetariáni i flexitariáni však často řeší stejný problém – co hodit na gril, když ne maso? Zeptali jsme se odborníků z neziskového projektu Rostlinně, jaká je jejich představa ideálního letního BBQ menu. Co doporučují?  

Burgery, burgery a zase ty burgery  

Kdo by je nemiloval? Nadýchaná křupavá žemle, salátek, okurka, nějaký ten dresink a samozřejmě vrchol všeho uprostřed – burgerová placka. No jo, ale co s ní? Mysleli jste si, že když se zřeknete masa, máte s burgery utrum? Ani to už dnes neplatí.

Různých alternativních burgerových placek je dnes na trhu nespočet, a tak je skutečně z čeho vybírat. Můžete si dát placku sójovou nebo rostlinnou s příchutí kuřecího, popř. trhaného vepřového masa. To pro ty, kteří se chuti masa neradi vzdávají, ale zároveň se rozhodli jeho přísun z různých důvodů omezit.  

Rostlinné placky do burgerů dnes vyrábí velká řada výrobců a od masa jsou mnohé z nich prakticky nerozeznatelné. Voní, jsou šťavnaté a nejlépe chutnají v opečené bulce s karamelizovanou cibulkou.  

Tip Rostlinně:  

„Snad nejlepší věc, kterou můžete na svém grilu připravit, je burger značky Linda McCartney. Ať už si dáte originál sójový, ‚kuřecí‘, nebo z ‚trhaného vepřového‘, nebudete zklamaní. Hoďte je do bulky se salátem nebo je snězte jen tak s chlebem. BBQ omáčka je volitelný, leč vítaný doplněk,“ radí editorka blogu Rostlinně Katka Sochorová alias Satie, která rostlinné produkty na trhu s oblibou testuje.


Vítězem letošního ročníku spotřebitelské ankety o rostlinný produkt roku se stal ManaBurger od českého výrobce Mana. Účastníci jej vyhodnotili jako chuťově nejlepší rostlinnou novinku roku.


Rostlinné klobásky a párečky 

Bezmasé uzeniny zní trochu jako protimluv, ale dostalo se i na ně. Dnes se vyrábějí třeba z fazolí a pšeničné bílkoviny. Párky jsou k dostání v jemné, pikantní nebo ochucené variantě.  

S párky a klobáskami si na grilu navíc můžete různě pohrát. Buď je hodíte na gril samostatně a servírujete s chlebem, nebo klasicky v rohlíku jako hot dog, nebo z nich můžete udělat špíz. Stačí přidat trochu cibule, papriky, cukety, naložené tofu, tempeh, mrkev, lilek nebo třeba houby a je to. Taková kombinace určitě nebude na houby.

Tip Rostlinně:  

„Možná jste už na Facebooku zaregistrovali reklamu na uzeniny Supervego. Ať už pořádáte grilovačku, nebo táborák, jejich klobásky a Táboráčky si zamilujete. Nejen že výborně chutnají, mají taky zdravé složení, většinu produktů totiž vyrábí Supervego z fazolí a pšeničné bílkoviny. Pokud se vám omrzelo na ohni opékat pořád jen chleba a zeleninu, tohle je přesně to, co hledáte,“ říká Satie. 

Tofu – rostlinná klasika 

Naložené tofu v alobalu na grilu. Dokonalost, a přitom tak jednoduchá! Smícháte přiměřené množství sójové omáčky a olivového oleje (v poměru cca 3 : 2), přidáte lžíci jablečného octa a tofu směsí potřete. Pak už stačí přidat jen své nejmilejší koření. Mezi oblíbené kombinace patří uzená paprika, granulovaný česnek, libeček, tymián, sušená cibule, sůl a pepř. Z tofu ještě před finální úpravou nezapomeňte vymačkat přebytečnou vodu a naložené ho nechte minimálně hodinu, nejlépe přes noc. 

Tip Rostlinně:  

„Jako přílohu si nezapomeňte určitě udělat brambory. Nakrájené brambory s olejem, solí a vaší oblíbenou bylinkou, v mém případě bazalkou nebo libečkem, necháte péct v alobalu, na grilu nebo v uhlících. Přihoďte k nim nakrájenou cibulku nebo pár stroužků česneku a vaše chuťové buňky vám poděkují,radí Satie.

Borec na konec 

V rámci rostlinné stravy si dnes můžete ugrilovat třeba i steak nebo sekanou. Tyto výrobky jsou často na bázi pšeničné bílkoviny. Na grilovačku jsou dokonalé i Seitánky – šťavnaté rostlinné fláky z alternativy masa zvané seitan. A znáte kukuřízek? V obchodech najdete dokonce i konšpenátek (karbanátky z mnoha druhů zeleniny a konopného semínka) anebo rostlinné „čevapčiči“.  

Tip Rostlinně:  

„Vegi Steak a jejich kukuřízek je bezvadný produkt, pokud opravdu toužíte po whole-cut grilování. Chuťově super plátky, na můj vkus jsou ale možná trochu suché, takže je můžete doplnit výbornou grilovací omáčkou od značky Ovegano. Výrazně kouřová a čistě rostlinná. Stejně skvělá je také BBQ od značky American Stockyard. Klasická od Heinz je ale taky rostlinná a popravdě o něco levnější,“ doporučuje Satie. 

A co dál? Zelenina na grilu neurazí snad nikoho. Kromě obligátní cukety nebo lilku můžete jít i do chřestu, mrkve, patisonu, papriky nebo třeba kukuřice. A zkoušeli jste si například ugrilovat vodní meloun? Dejte si ho jako sladkou tečku na závěr skvělé hostiny! Jak na to? Meloun jemně posypte solí a nechte půl hodiny v cedníku. Pak každý kousek opláchněte vodou, osušte papírovým ubrouskem a potřete medem. Plátky grilujte na rozehřátém grilu přibližně 3–4 minuty z každé strany. Posypte lehce pepřem a podávejte.

O Rostlinně
Projekt Rostlinně sleduje vývoj v oblasti nabídky rostlinných pokrmů a slouží mimo jiné jako rádce pro zájemce o rostlinné stravování. Ti mohou načerpat inspiraci na Facebooku a Instagramu projektu. Vyhlašuje také anketu o rostlinný produkt roku a provádí hodnocení obchodních řetězců na základě jejich nabídky rostlinných produktů.