Být předvídatelný a myslet i za ostatní. Jak vám šedesát let stará poučka může za volantem zachránit život?

Auto a mobilita
Za letošní srpen zemřelo na českých silnicích 67 lidí. Nejvíc za celý letošní rok. Nejčastější příčiny? Nepozornost a nepřiměřená rychlost, ke které svádělo teplé počasí.

Defenzivní jízda je proto stále platná a nepřekonaná (a pokud ve Státech absolvujete kurz defenzivní jízdy, máte nižší výdaje za pojistku). Vychází z jednoduché premisy, že jediné reakce, které můžete ovládat, jsou na silnici ty vaše. Ostatní řidiči a účastníci provozu jsou potenciální nebezpečí –- chránit se můžete jen vlastním zodpovědným řízením a předvídáním. Defenzivní řidič nerovná se srab ani ten, co se veze ve stylu vyklepané jízdy na „důchodce“. Na slangovém slovníku angličtiny Urban Dictionary má sice spojení defensive driver, defenzivní řidič, posměšné zabarvení, defenzivní řidič je ovšem spíš něco jako aristokrat mezi šoféry. Má morální zásady a rozhodně se nenechá zaskočit cizím vyšinutím z normy.

Mohlo by vás také zajímat: Když jsme všichni nadprůměrní řidiči, kdo způsobuje bouračky?

Defenzivní jízdu jako ucelený systém vymyslel americký instruktor autoškoly Harold Smith. Na začátku 40. let minulého století sloužil jako operátor amerického válečného letectva, radši než letadla měl ale auta a po válce si otevřel autoškolu.

Hodně přemýšlel o tom, kolik lidí ročně umírá na silnicích, o zmařených životech, které se mohly zachránit.

Jak tak pozoroval svoje žáky při jízdě, vytipoval několik jednoduchých, ale fatálních chyb, které se často opakovaly. Školil i profesionální řidiče autodopravců, kteří měli vysoká čísla v nehodovosti. Pokud se řidič zlepšil, dostal za něj Harold zaplaceno. V roce 1952 si jeho úspěchů všimla automobilka Ford a vyslala ho spolu se svým novým modelem na turné na podporu bezpečnosti po celé Americe. A sláva byla na světě.

Aby se jeho rady lépe pamatovaly, shrnul je do pěti bodů, které vám dopřejí dost času na adekvátní reakci.

1. Myslete dopředu
Přemýšlejte při jízdě v kontextu toho, co se může přihodit v následujících 15 vteřinách. A to nejen u vozidla před vámi.

2. Vnímejte „Bigger Picture“, monitorujte okolí
Všímejte si možných rizik. Nepředvídatelní řidiči, chodci, otvíraná dveře od aut na parkovišti…

3. Dívejte se všemi směry
Nezírejte jen dopředu, používejte i periferní vidění. Nehypnotizujte jedno místo déle než dvě vteřiny.

4. Okolí pod kontrolou
Vnímejte, co se děje okolo. Máte dost místa před sebou? Kontrolujte co chvíli i situaci ve zpětném zrcátku. Když jsou ostatní od vás dost daleko, nemůžou vám ublížit a ani vy jim.

5. Držte si odstup
Vědí o vás ostatní? Používejte signály. Klakson, blinkry, mlhovky…

Další tipy pro defenzivní řízení jsou: Plánujte dopředu, čekejte nečekané.

Mějte vždy pod kontrolou rychlost. Buďte připraveni reagovat na ostatní řidiče. Nečekejte, že se ostatní budou chovat předvídatelně, zato se tak sami chovejte. Respektujte ostatní účastníky provozu. Buďte ve střehu, pokud jedete za špatného počasí nebo po špatné cestě. Nerozptylujte se – k řízení nepatří telefon ani jídlo.

#Natálie Veselá

Protože určitě za volantem taky trávíte pěknou část života, mrkněte na náš blog se spoustou rad pro řidiče Rád řídím. K čemu je dobrá škola smyku, co dělat při dopravní nehodě a podobně. Nikdy nevíte, jednou se to může hodit. Hezké čtení!

Přečtěte si také: Umíte zabrzdit stejně rychle jako vaše auto? Můžete si to vyzkoušet