Velikonoční hody se blíží, a to znamená spoustu popraskaných skořápek, našlehaných vajec a dalších dobrot, po kterých si naše figury doslova koledují. Naštěstí pro vás máme tip, jak změnit své návyky a letošní Velikonoční pondělí zvládnout zlehka i s plným žaludkem – naše zdravé velikonoční recepty.
Zdravé a rychlé jidáše bez kynutí s polevou
Suroviny:
– 120 g řeckého jogurtu
– 80 g špaldové nebo celozrnné mouky
– ½ ČL prášku do pečiva
– 3 PL čekankového sirupu
– 1 PL citronové šťávy
– 1 PL cukru
– skořice na posyp
Postup:
Z jogurtu, mouky, prášku do pečiva a 1 PL sirupu umícháme těsto a vytvoříme 6 částí, ze kterých vyválíme středně silné válečky a ty smotáme do šneků. Tyto šneky posypeme skořicí a dáme péct na pečicí papír do trouby na 15–20 min. při 160–180 stupních.
Vychladlé jidášky potřeme do hladka rozmíchanou polevou ze 2 PL čekankového sirupu, citronu a cukru.
Lehká velikonoční vánočka
Suroviny:
– 200 g špaldové mouky hladké
– 280 g skyru, 1 vejce
– ½ sáčku prášku do pečiva
– skořice
– preferované sladidlo (2–4 PL sirupu nebo cukru krupice)
– malá hrst mandlových plátků
Postup:
Všechny suroviny kromě žloutku smícháme dohromady (žloutek si dáme stranou). Vznikne lepivé těsto. Za pomoci pomoučeného válu těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část rozdělíme na 2 půlky, druhou část také na 2 půlky. Celkem máme 4 části a každou si dále rozdělíme na 3 kusy, z nichž vytvoříme válečky a pleteme „copy“ na vánočku. Jednotlivé copy na sebe skládáme od největšího po nejmenší, potřeme žloutkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30–35 minut.
Odlehčený beránek
Suroviny:
– 150 g hladké celozrnné mouky
– 100 g ovesné nebo špaldové hladké mouky
– 4 vejce, 180 ml mléka
– 120 g preferovaného sladila (xylitol, třtinový cukr)
– 1 ČL vanilkového extraktu
– 4 ČL prášku do pečiva
– 4 ČL oleje
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky utřeme se sladidlem a vanilkovým extraktem. Přilijeme mléko, olej a přidáme mouku s práškem do pečiva. Nakonec ušleháme bílky na tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta, které vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut na 180 stupňů.
Kefírový chlebík k vajíčkové pomazánce
Suroviny:
– 200 ml kefíru
– 200 g špaldové mouky
– 1 ČL prášku do pečiva
– 1 ČL soli
Postup:
Smícháme suroviny do těsta. Na plechu s pečicím papírem vytvarujeme bochník, který dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů na 15 min. a poté stáhneme na 200 stupňů a pečeme dalších 10–15 min. do zlatova.
Vegetariánská sekaná z červené čočky
Suroviny:
– 100 g červené čočky
– 3 vejce
– 1 balení mražené zeleniny
– 1 PL sušeného česneku
– 1 ČL majoránky
– pepř a sůl
– máslo na vymazání
– drcené vločky na posypání
Postup:
Uvaříme čočku, kterou scedíme a rozmixujeme s vejci a kořením. Směs zeleniny o pokojové teplotě (odkapanou) přidáme do rozmixované směsi a nalijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou si předtím vymažeme máslem a vysypeme drcenými vločkami.
Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Špenátovo-kopřivový koláč
Suroviny:
– 150 g listového těsta
– 1,5 balení mraženého špenátu
– 1–2 šálky sekaných mladých kopřiv
– 2 syrová vejce
– 5 vařených vajec
– 5 stroužků česneku
– 200 g Lučiny
– sůl
– pepř
– 1 cibule na orestování na pánvi
Postup:
Špenát a kopřivy smícháme s utřeným česnekem, Lučinou, syrovými vejci, orestovanou cibulkou, solí a pepřem. Listové těsto rozválené na tenko vložíme do formy na koláčový korpus. Do korpusu vlijeme špenátovou náplň a vložíme 5 oloupaných, uvařených, nakrájených vajec. Tuto vrstvu přiklopíme těstem a v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme 30–40 minut.
Rozhodli jste se změnit svůj životní styl? Přečtěte si, co dělat, aby změny zůstaly natrvalo.
Ilustrační foto: Pixabay.com