Co si dát k snídani? 5 receptů pro den plný energie

Vše o jídle
V novinařině se říká: Když nevíš, jak začít, začni nějakým osvědčeným moudrem. Lidé se hned chytnou a budou si připadat chytřejší než autor. Jedno takové moudro pro vás dneska máme. A hned to „nejklišovatější“ ze všech. Snídaně je základ dne.

Bác. A je to tam. Všichni tohle rčení známe nebo aspoň tušíme, co za historickou pravdu se v něm skrývá. Začít den správným jídlem nám dodá potřebnou energii a nastartuje nás. Co je ale základem základu dne? Co je základem dobré snídaně? Tady naše sbírka okřídlených hlášení končí, protože teď vám nabídneme pětici nečekaných a zdravých receptů bohatých na bílkoviny, které zvládne i nezkušený a zaneprázdněný kuchař. Jeden na každé všední ráno týdne. Začněte svůj den nevšedně a s chutí! 

 Jablkový „koláč“ 

Suroviny: 

  • 1 větší jablko 
  • 2 vejce 
  • 170 g řeckého jogurtu 
  • trocha stévie a medu nebo čekankového sirupu 
  • špetka skořice 
  • hrst vloček 

Postup: 

  1. Jablka si nakrájíme na malé kouskynebo nahrubo nastrouháme a opečeme na suché pánvi se špetkou skořice (zhruba 3 min.). 
  2. V misce smícháme jogurt, vločky, vejce a sladidlo. 
  3. Do těsta přidáme jablka a vylejeme do formyna chléb či malý pekáček vyložený pečicím papírem. 
  4. Pečeme cca 20 min.na 180 stupňů. 

 

Rychloštrúdl“ 

Suroviny: 

  • 2 celozrnné tortilly 
  • 1 jablko 
  • 1 hrudkovitý tvaroh 
  • 3 polévkové lžíce čekankového sirupu 
  • 1 čajová lžička ghí 
  • hrst hrozinek 

Postup: 

  1. Nastrouháme jablko a smícháme ho s tvarohem, sirupem a hrozinkami.
  2. Směsí naplníme tortilly,ty zabalíme, potřeme vršek troškou ghí a pečeme v troubě při 190 stupních přibližně 10 minut. 

 

Makové placičky 

Suroviny: 

  • 1 skyr  
  • 2 vejce 
  • ½ hrnku mletého máku 
  • 1 hrnek vloček nebo mouky 
  • 4 polévkové lžíce čekankového sirupu 

Postup: 

  1. Veškeré suroviny smícháme do hladkého těsta a tvoříme na pečicí papír placičky.
  2. Pečeme při 170 stupních 15–20 minut.

 

Cottage bulky 

Suroviny: 

  • 1 kelímek cottage 
  • 60 g celozrnné mouky 
  • 60 g šunky 
  • 60 g mozzarelly

Postup 

  1. Smíchámecottage s moukou. Vznikne lepivé těsto, které rozdělíme na 6 částí. Z každé na válu posypaném moukou vytvoříme jednu placku. 
  2. Třiplacičky poklademe šunkou a mozzarellou a třemi zbylými prázdnými placičkami je překryjeme tak, aby se náplň nedostala ven. 
  3. Pečeme v troubě přibližně20 minut při 180 stupních. 

 

Krémová omeleta s jarní cibulkou a žitným chlebem 

Suroviny: 

  • 3–4 vejce 
  • 2 polévkové lžíce smetany na vaření 
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu 
  • 1 jarní cibulka 
  • 2 plátky žitného chleba 
  • sůl, pepř 

Postup: 

  1. Vidličkou rozšleháme vejce, smetanu, sýr, sůl a pepř a do směsi nasypeme nadrobno pokrájenou jarní cibulku.
  2. Na rozpálenou pánev celou směs vylijeme a opékáme na střednímplameni z jedné strany 3–5 minut a poté opatrně přeložíme napůl a necháme cca ještě 2 min. dojít. 
  3. Rozkrojíme na 2 části a podáváme s plátkem chleba.

Všechny recepty obsahují množství na dvě porce a připravila je pro vás výživová specialistka Iris Mango. 

Dobrou chuť! 

Foto: Gymbee, Pixabay.com