Panák navíc vás nezabije, ale sebere vám půlhodinu

Vše o jídle
Pijete s rozumem, jak to radí etikety na lahvích? Podle nových výzkumů nám nadbytečné pití alkoholu může celkem zásadně zkracovat život. Možná jste si doteď mysleli, že znáte svoji míru, a přitom si nevědomky ukrajujete z času, který si šetříte na klidné čtení na chalupě.

A ta neškodná míra je zjevně trochu níž než jsme si mysleli. Rozsáhlé studie Univerzity v Cambridgi se zúčastnilo na 600 tisíc respondentů z devatenácti zemí. A na co nového že se tedy tentokrát přišlo? V první řadě boří mýtus o tom, že pravidelné mírné popíjení má nějak zásadně pozitivní vliv na délku a kvalitu vašeho života. Naopak přesněji určuje hranici, kdy váš pobyt na téhle planetě popíjení ještě nezkracuje.

Tak kolik?
Bez obav z předčasně ukončeného důchodu si můžete dát 14 jednotek alkoholu týdně. To vychází zhruba na jedno pivo (nebo sklenku vína) denně. Novinkou je i genderová vyváženost, stejné limity platí pro ženy i muže. Takže starý mýtus o chlapech s větší výdrží padá. Alespoň v tom dlouhodobém měřítku. A pak proč ženy přežívají muže.

Přečtěte si také: Pijete před dětmi? Aneb jak si nevychovat mladého alkoholika

Jednotkou alkoholu se rozumí 8 g čistého etanolu. Takže dvanáct až třináct jednotek je nějakých 100 g alkoholu týdně. Za deset gramů pořídíte deci vína, malou desítku nebo malý panák tvrdého alkoholu. Jestli si chcete spočítat obsah alkoholu ve vašem oblíbeném drinku, výpočet je jednoduchý.

0,8 (hustota etanolu) x obsah nápoje v ml x koncentrace alkoholu (%) a to vše vydělíte 100. Na příkladu velkého panáku 40% alkoholu vypadá vzoreček takto:

0,8 x 40 x 40 / 100 = 12,8 g

Správně fungující játra přitom zvládnou odbourat 0,1 g etanolu na jedno kilo hmotnosti za hodinu. Takže 70 kg člověk za hodinu odbourá 7 g. Vůbec nezáleží na typu nápoje, počítá se jen obsah etanolu. Vůbec nejlepší je dávat si alkohol k jídlu. To právě často způsobuje rozdíly v různých geografických oblastech s podobnou konzumací. Je rozdíl dát si lahev vína k obědu, nebo ji vyžahnout ráno nalačno.

Nejlepšímu zdraví se těší lidé, kteří pijí pravidelně malé dávky alkoholu k jídlu, jako je tomu třeba v zemích kolem Středozemního moře.

Pivo denně???
Tím jde naprostá většina vládních doporučení úplně mimo. Například Američanům doporučují maximálně zdravotně nezávadnou konzumaci dvou piv denně pro muže a jednoho pro ženy. Rovnost pohlaví ale těžko pohledáte i v Evropě. Španělsko doporučuje ženám okolo 20 jednotek týdně, kdežto muži si můžou dopřát bez větší úhony až 35. My na tom samozřejmě taky nejsme špatně, muži mají povoleno 22 jednotek a ženy 15. Nejblíž ideálu se tím posunuli Britové, kteří doporučují 14 jednotek alkoholu jak pro muže, tak pro ženy. Nejde ani tak o dobrý odhad, spíš nekašlou na výsledky lékařských studií a doporučení více aktualizují. Naproti tomu některé země žádná oficiální doporučení ani nezveřejňují.

U nás máme navíc dost slušné množství pijanů v těch nezdravých kategoriích „pije občas a hodně“ a „pije často a hodně“, kde se odhady pohybují okolo 58 % mužů a 36 % žen. Naopak ona často propagovaná zdravá forma pití „málo a často“ u nás už tak hojně zastoupená není.

A co na to pan Becher?
Nové poznatky o prospěšnosti pití se nejspíš nebudou dvakrát líbit likérkám, které se doteď oháněly jinými výzkumy o tom, jak střídmé pití snižuje riziko infarktu. Alkohol totiž může zvyšovat hladinu lipoprotein cholesterolu. To je ten hodný cholesterol, který zabraňuje tvorbě arteriálních (tepenních) blokád. U 20 g etanolu na den je riziko nefatálního infarktu nižší než při abstinenci. Žádný lékař vám ale nikdy neřekne, že je abstinence zdraví škodlivá a dostanete kvůli ní infarkt.

Výrobci alkoholu už totiž nezmiňují, že alkohol může vašim cévám taky dost slušně zavařit. Můžete se vyhnout nefatálním srdečním epizodkám, ale hrozí vám mrtvice, hypertenze, aortální aneurysma a srdeční selhání.

A nemusíte být žádný velký pijan, k nebezpečnému zvýšení krevního tlaku vás dovede už denní dávka 25 g.

Při dvojnásobné dávce se riziko hypertenze zvyšuje o víc než 100 %. Takže riziko nefatálního infarktu může být nižší, ale zároveň se zvyšuje šance na ten fatální. Ne úplně výhodný obchod. Studie navíc potvrdila souvislost s nádorovými onemocněními, konkrétně s rakovinami trávicího ústrojí.

Krabička cigaret a do kafe rum, rum, rum
„Rizika pití nad limit jsou pro čtyřicátníka asi stejná jako rizika vyplývající z kouření,“ tvrdí jeden z vědců z proběhlé studie. Pro představu čtyřicátník, který si každý den dá tři skleničky vína, si zkrátí život o dva roky. Dvacetinu zbytku života. Každou nadbytečnou jednotkou alkoholu si ukrojíte čtvrthodinu. To už jsou dost podobná čísla, jakými se straší dlouhodobí kuřáci.

Teď záleží, jak se k tomu postaví lékaři a jak moc budou schopni vnuknout svým pacientům, že jejich návyky už jsou za hranou neškodnosti a co to pro ně může znamenat. V tom by dost pomohla podpora oněch doporučení z ministerstva zdravotnictví. Konkrétně u nás je totiž pár piv denně takovým společenským standardem, protože to naše české pivíčko je přeci lék pro tělo i duši!

Samozřejmě se nedá plošně určit, že si toho dáte tolik a tolik, a budete tu skotačit do devadesátky. Jedná se pouze o všeobecná doporučení a vždy záleží na konkrétním jedinci a jeho zdravotním stavu, váze, jídelních a picích návycích. Ale jestli už si ani nevybavujete den, kdy byste si „něco“ nedali, zkuste se sami sebe zeptat, jestli vám tenhle stereotyp vlastně ještě něco dává. Užívejte si chuť, ne množství. Obžerství totiž neprospívá nikomu.  

#Simona Ó.

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví. Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Mohlo by vás také zajímat: Detox pro mysl: jak nadměrné pití ovlivňuje naši psychiku