Jaké potraviny do zásoby doporučují poradkyně firmy STOB, Lenka Vymlátilová a Hana Pávková Málková?
Tři oříšky pro Popelku
Ani víc, ani míň. Samozřejmě po vás nebudeme chtít, abyste během konzumace oříšky počítali, ale dejte si pozor, kolik jich denně spořádáte. Oříšky jsou skvělá potravina, ale také nutriční bomba – jejich přílišná konzumace vašemu tělu v případě, že se snažíte zhubnout, nejspíše neprospěje.
Oříšky a různá semínka si přisypte během snídaně do jogurtu, při obědě do salátu, nebo si jimi vylepšete dezert k odpolední kávičce. Hodí se téměř ke všemu.
Poradkyně STOB doporučují:
Cibule a česnek nad zlato
Těmito potravinami nejde nic zkazit, takže se rozhodně nebojte jimi zásobovat svůj špajz. Hodí se téměř do všech pokrmů, a navíc jsou i přírodními antibiotiky a antivirotiky, nemůže se tedy stát, že by vám v potravinové skříňce „zůstaly“. Ale pozor si přeci jen dávejte, česnek a cibule nemají nekonečnou trvanlivost jako některé balené potraviny. Vyzkoušejte francouzskou cibulačku s fazolemi nebo si z česneku udělejte hodně silnou česnečku a jako tečku zkuste česnekovou pomazánku. Mňam!
Ovoce – sušené i mražené
Sušené ovoce je skvělým doplňkem snídaňových králů. Jistě se nenajde nikdo, kdo by nemiloval sušené meruňky nebo brusinky. S ovocem tohoto typu se dají vykouzlit skvělé snídaně a svačiny, hodí se jako zdravější varianta, která zažene vaše chutě na sladké. Ale pozor! Hlídejte si snědené množství a vždycky čtěte jeho obal, abyste mohli dát přednost tomu bez přidaného cukru.
Mražené ovoce na své kvalitě rozhodně neztratí. S největší pravděpodobností po rozmražení nebude dobré k samotné konzumaci jako ovoce čerstvé, ale skvěle se hodí například do ovocných smoothies, koláčů nebo zmrzliny.
Luštěniny na všechny způsoby
Málo oblíbená potravina mnoha domácností. O malé popularity čočky nebo hrachu můžeme polemizovat, ale jedna věc je jasná – kdo si luštěniny zamiluje, rozhodně neprohloupí. A nemusíte je konzumovat jen na Nový rok v podobě čočky s uzeným. O spoustě možností jejich využití jste totiž možná vůbec nevěděli – hodí se do polévek, hlavních jídel, ale i dezertů. Vyzkoušejte, jestli vám do oka padne čočková pomazánka z červené řepy nebo si život oslaďte s cizrnovými brownies.
Ryby, rybky, rybičky…
Ryby v konzervě nebo mražené jsou velmi důležitou součástí našich jídelníčků a jsou úžasným zdrojem bílkovin a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Konzervy tuňáků nebo sardinek můžete chňapnout jen tak k večeři, pokud nemáte čas, nebo z nich vytvořit skvělé pomazánky a saláty, které také nezaberou kdovíjak času.
Možná se budete divit ale taková zamražená ryba může být kolikrát v lepším stavu než ryba chlazená, která putuje přes půlku světa, aby se dostala do vaší lednice. Nejenže ji budete muset sníst téměř okamžitě, ale navíc ani nemusíte vědět, zda je opravdu čerstvá. Vyzkoušejte třeba pečeného lososa nebo halibuta s italským rizotem – jistě si pochutná celá rodina.
Přílohy, zelenina, pečivo – základ každé domácnosti
Ve špajzce se hodí mít také kvalitní přílohové potraviny, jako jsou těstoviny, bulgur nebo kuskus. Nejvhodnější jsou samozřejmě celozrnné přílohy, které obsahují více vlákniny. Na popularitě poslední dobou získává také quinoa, která se stává nedílnou součástí mnoha pokrmů. Bulgur je vynikající s pečenou zeleninou a tofu.
Pečivo můžete zmrazit, a zamezit tak plesnivým koloniím, aby zničily vaše zásoby. Když už jsme u té mrazničky – věděli jste, že zmražená zelenina má mnohdy vyšší nutriční hodnotu než zelenina čerstvá? Hlavně teď na jaře, kdy ještě není tak velký výběr čerstvé lokální zeleniny, s ní určitě neuděláte chybu. Hodí do polévek, jako samostatná příloha nebo třeba součást slaných koláčů.