Nápoj dlouhověkosti – kombucha (v češtině se může vyslovovat kombuča i kombucha). Její pozitivní účinky na zdraví jsou popisovány již od pradávna a existuje mnoho dochovaných kladných osobních zkušeností s jejím užíváním. Pojďme si tento podivný nápoj představit.
Co je to kombucha
Kombucha je nápoj připravený z čaje. Vzniká fermentací cukru přidaného do čaje, a to za působení symbiotických bakterií a kvasinek. Těmto mikroorganismům se někdy také říká SCOBY nebo „čajová houba“, a to kvůli celulózové vrstvě, která vzniká na povrchu nápoje během fermentace a připomíná klobouk houby.
Co obsahuje kombucha
Ve výsledném nápoji najdeme řadu zdraví prospěšných látek:
– kyseliny – mléčnou, octovou nebo glukuronovou
– vitamíny skupiny B
– vitamín C
– některé minerální látky a stopové prvky – zinek, draslík, fluor
– enzymy
Dále pak kombucha obsahuje:
– curky
– alkohol
Historie kombuchy
Historie kombuchy sahá až několik tisíciletí do minulosti. První dochované záznamy pocházejí z roku 220 před naším letopočtem z Číny. Z roku 414 n. l. jsou známy záznamy o využití kombuchy při léčbě trávicích potíží japonského císaře Ingjóa korejským lékařem. Během 20. let minulého století se popíjení kombuchy rozšířilo v Evropě a v posledních desetiletích dále získává na popularitě, a to i díky rostoucímu výzkumu zdravotních benefitů.
Rychlý postup přípravy domácí kombuchy
Budete potřebovat:
– 1 litr vody
– 10–15 g černého nebo zeleného čaje
– 50 g cukru
– SCOBY
– 100 ml hotového kombuchového nápoje
Tip pro vás: Čajovou houbu SCOBY – násadu pro výrobu kombuchy – seženete v obchodech se zdravou výživou, v lékárnách nebo na e-shopech.
Postup přípravy:
– Čaj zalijte horkou vodou a nechte louhovat 10–15 minut
– Slijte vylouhovaný čaj
– Oslaďte cukrem
– Nechte vychladnout pod 30 °C
– Nalijte do skleněné nádoby, přidejte 100 ml kombuchového nápoje a navrch položte SCOBY (kombuchovou houbu) hladkou stranou nahoru
– Nádobu překryjte čistou látkovou nebo papírovou utěrkou a zagumičkujte
– Nádobu umístěte na teplé místo – není nutné světlo, ale čerstvý vzduch a teplo
– Nechte 8–15 dní inkubovat při teplotě 22–30 °C
– Po této době vyjměte houbu z nápoje, opláchněte ji a nechte okapat na čistém talíři
– Hotový nápoj sceďte přes sítko, nalijte do lahví a uchovejte v lednici
Užitečné rady pro přípravu kombuchy:
– Nádobu je potřeba chránit např. čistou látkovou nebo papírovou utěrkou, která zamezí kontaminaci hmyzem a mikroorganismy a zároveň umožní nezbytné propouštění oxidu uhličitého produkovaného během fermentace.
– Kombuchu je vhodné připravovat ve skleněné nádobě, která je odolná k působení vznikajících kyselin, a vyhnout se kovovým předmětům.
Při fermentaci vytvoří kvasinky z cukru etanol – tedy alkohol. Ten je z velké části dále využíván bakteriemi, které ho přetvářejí na kyseliny. Oba tyto produkty slouží jako prevence růstu nežádoucích mikroorganismů.
Jak kombucha chutná?
Výsledný produkt je jemně perlivý a nasládlý či kyselejší čajový nápoj, jehož chuť může připomínat jablečný cider. Závisí však na použitém čaji, prostředí, délce a teplotě fermentace a také na druhu použitého sladidla. Lze použít jak klasický cukr, tak melasu nebo med.
Co s hotovým kombucha nápojem?
Pro skladování hotového nápoje je doporučena teplota mezi 2–4 °C. Kombuchu lze pasterizovat při 82 °C po dobu 15 sekund, čímž se zamezí zbytkové fermentaci a produkci alkoholu. Kombucha se totiž komerčně musí prodávat jako nealkoholický nápoj a obsah alkoholu nesmí překročit 0,5 %.
Právě kvůli nenulovému obsahu alkoholu ji nelze prohlásit za bezpečnou pro konzumaci v těhotenství.
Tip pro vás: Otestujte si své nově získané znalosti v kvízu na konci článku.
Jaké je doporučené dávkování?
Odpověď je pro každého jiná – záleží na několika faktorech:
– Jak vaše tělo na kombuchu reaguje
– Jaký je váš věk a zdravotní stav
– Jak tolerujete kofein a další složky
– Jestli pijete kombuchu tradiční, ochucenou, nebo sycenou
Obecně se však doporučuje pít pravidelně a dlouhodobě alespoň 200 ml ráno na lačno. Maximálně pak asi čtyřnásobek této dávky. Pokud s kombuchou začínáte, zvolte nejprve nižší dávku a sledujte, jak na ni vaše tělo bude reagovat.
Je kombucha bezpečná?
Ač je proces výroby velice bezpečný a riziko kontaminace je velice nízké díky produkci alkoholu, kyselin a nízkému pH v důsledku fermentace, přece jen není nulové. Aby se zamezilo růstu některých plísní, je velice důležitá správná hygiena při přípravě čaje i samotné kombuchy.
Účinky kombuchy
Některé benefity kombuchy vycházejí z benefitů čaje samotného.
– Antioxidační účinky: polyfenoly, flavonoidy, taniny nebo kofein chrání před působením volných radikálů a zabraňují tak stárnutí organismu a rozvoji některých nemocí
– Detoxikační účinky: kyselina glukuronová vznikající během fermentace má schopnost na sebe vázat toxické produkty metabolismu a podporovat jejich odchod z těla skrz ledviny a střeva, působí tak preventivně proti revmatu a dně, pomáhá snižovat cholesterol
– Protizánětlivé a protirakovinné účinky: byl prokázán i pozitivní vliv na průběh léčby u pacientů s rakovinou prostaty
– Pozitivní účinky na trávení: jsou hojně popisovány, chybí však zatím dostatek evidence pro to, abychom mohli s jistotou tvrdit, které probiotické kmeny dokážou skutečně osídlit lidské střevo
– U krys a myší pomáhala kombucha při léčbě vysokého krevního tlaku i u diabetu a byly potvrzeny ochranné účinky na játra. Nicméně pro potvrzení je potřeba ještě provést relevantní studie u lidí.
Ukazuje se, že popíjení kombuchy má mnohé benefity, i tak je však třeba nezapomínat na bezpečný a hygienický průběh přípravy a stejně jako obecně ve výživě platí – všeho s mírou. Základ našeho pitného režimu by měla tvořit především voda a kombucha může být vhodným doplňkem.
Otestujte si své nově získané znalosti v kvízu
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Correct!
Wrong!
Vyhodnocení je dostupné až po přihlášení
Share the quiz to show your results !
Subscribe to see your results
Máte %%score%% z %%total%% odpovědí správně
Loading...
Andrea Jakešová a Veronika Pourová jsou nutriční terapeutky a zakladatelky projektu Ne hladu. Tým Ne hladu spojuje vysokoškolské vzdělání v oboru nutriční terapie na lékařských fakultách a vášeň pro boj s výživovými mýty. V současnosti provozují poradny v Praze, Brně a Pardubicích a online se snaží šířit informace o výživě prostřednictvím sociálních sítí, médií, webinářů a dvou knih s názvy O výživě a Vyváženě. Pravidelně také vydávají Ne hladu podcast o výživě.
Zdroje:
https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-816397-9.00012-1
https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-815260-7.00008-0
https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-816842-4.00016-2
https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-815271-3.00010-5
https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-815270-6.00010-4
https://sci-hub.se/10.1016/j.ijgfs.2020.100272
Foto: Unsplash.com, Nehladu.cz