Jste těhotná? Jezte s rozmyslem

Vše o jídle
Stravování v těhotenství má svá specifika. Nejedná se pouze o zvýšený příjem potravy obecně, omezení alkoholu a o změny stravovacích návyků… Vybavení budoucí ratolesti vším potřebným je mnohem komplikovanější záležitost. Pojďme se podívat na několik důležitých zásad menu pro čas, kdy tělo živí těla dvě nebo i víc.

Během těhotenství dochází k vytváření nového těla, a to od základu. Není proto divu, že principy stravování pro nadcházející maminky se značně podobají těm ve sportovní výživě. Všude se dovíte, že v prenatálu je zásadní zvýšit příjem bílkovin, zvláště těch s komplexním aminokyselinovým spektrem. To si totiž lidské tělo neumí obstarat samo. Kde se takové zdroje nacházejí?

Lehce a sladkovodně
V první řadě vás jistě napadne maso a mléko. Ale právě během těhotenství dochází k nechutenství k ledasčemu a často se jedná právě o maso. Je proto vhodné volit masa lehká, jako je drůbeží, rybí či králičí. Ryby jsou často doporučované pro jejich dobrou stravitelnost a vysoký obsah důležitých omega-3 mastných kyselin, které najdete i ve kvalitních panenských olejích, nejvíce však ve lněném. V případě ryb preferujte spíše sladkovodní a nedravé ryby kvůli nižšímu obsahu civilizačních toxinů. Pokud je jakékoliv maso nemyslitelné, lze spoléhat na vejce a mléčné výrobky.

Mohlo by vás také zajímat: Ohrožujete posilováním v těhotenství svoje dítě?

Superhrdina čočka a kdy sáhnout po tabletkách
Těm je dobré dávat přednost před mlékem samotným. Nejenže je pro tělo matky náročnější kravské mléko zpracovávat, ale díky povrchovému napětí mléka je oproti výrobkům z něj mnohem nižší využitelnost klíčového vápníku. Bílkoviny s komplexním spektrem aminokyselin si však obstaráte i kombinací luštěnin a obilovin. Dobrá zpráva pro vegetariány i ostatní je, že zelená čočka je svými vlastnostmi pro výživu plodu jako stvořená. Denní příjem by měl obsahovat minimálně dvě jídla se zvýšeným obsahem komplexních bílkovin. Zásadní se jeví i příjem kyseliny listové neboli vitaminu B9. Ten se totiž významně účastní buněčné výstavby a slouží jako prevence řadě vývojových vad v čele s rozštěpem páteře. B9 se přirozeně vyskytuje v luštěninách, brokolici, špenátu, ovoci či v listové zelenině.

Přirozené zdroje však dnes pokryjí maximálně 50 procent optimálního množství, a proto je to jeden z těch případů, kdy je vhodné látku přijímat i formou suplementů.

Mléko? Raději ořechy
V popředí zájmu by v těhotenství měly být také minerály v čele s vápníkem. Právě ten má v organismu široké pole působnosti, zvláště pak v těhotenství. Zásadní je nejen pro plod, ale také pro matku, která v tomto období často přichází o vápník z vlastních zdrojů. A jaké jsou zdroje vápníku v potravě? Jako první asi každého napadne mléko, ale jak již bylo řečeno, je vhodné preferovat mléčné výrobky před mlékem samotným. Mléko totiž vápník nejen dodává, ale také z těla odvádí. Kromě mléka jsou tu však i další na vápník bohaté zdroje. Jsou jimi například mandle, para ořechy, lískové ořechy, slunečnicová semínka, květák, mák či kapusta.

Důležitý zinek je obsažen ve zvýšené formě v červeném mase, v sóje – ta je ve velkém vhodná spíše v případě, že na cestě je holčička –, zinek najdeme bohatě také v dýňových semínkách.

Méně a častěji
Důraz by měl být kladen i na železo. V rámci krvetvorby je ho třeba více než obvykle. Dobrým zdrojem jsou korýši, červené maso, meruňky, ořechy, kopřivový čaj, klíčky, luštěniny, datle, fíky, listová zelenina, švestky a opět semínka dýně. Během těhotenství dochází i k fyziologickým změnám trávicího traktu. Je tedy vhodné podpořit peristaltiku – přirozený pohyb střev. K tomu pomůže syrová i vařená zelenina, prebiotika, kterými jsou třeba čekanka či vařená cibule. Ve druhé polovině těhotenství se prostor trávicí trubice stísní natolik, že je potřeba jíst menší porce a častěji během dne. Tělu také prospěje, když mu usnadníte vstřebávání důležitých látek. Toho docílíte podáváním potravy v tekutější podobě. Ta může mít formu polévek, odvarů, ovocných koktejlů či kaší.

Zakázané byliny
V souvislosti se stravou v požehnaném stavu většinou každého v první řadě napadne zákaz alkoholu a kouření. Nejsou to jediná omezení, která by si budoucí maminka měla stanovit. Obdobně nebezpečné jsou totiž i některé bylinné čaje. Obecně se jedná o byliny, které stimulují srdeční činnost, centrální nervovou soustavu a svalový tonus. Mezi nevhodné druhy patří i několik následujících zástupců: kontryhel obecný, andělika lékařská, ginkgo biloba, hlaváček jarní, hloh, chininovník, tedy i tonik, myrhovník molmolový, pelyněk pravý, petržel zahradní či šalvěj lékařská. Se vzrůstající oblibou cizokrajných bylinek je třeba vyvarovat se jihoamerické vilcacoře. Podporuje totiž imunitu tak silně, že po jejím příjmu může tělo plod pochopit jako patogen a spustit proti němu obranné reakce.

Káva a koření
A co ranní káva či čaj? Ty podle odborníků nevadí, ale vypité množství by nemělo přesahovat dva šálky denně, ideálně jeden. Černý i zelený čaj mají rovněž značné stimulační účinky jako káva, což může například snížit porodní hmotnost dítěte. Příhodnější verze těchto nápojů je pití pouze druhého nálevu, kdy se významně snižuje množství stimulačních látek, jako je kofein či tein. Obecně se nedoporučuje ani příliš kořenit.

Ve vyšším množství může být nebezpečná skořice, hřebíček a zázvor – mohou vyvolat kontrakce… Avšak v malém množství jsou prospěšné při těhotenské ranní nevolnosti.

Jíst za dva? Nebezpečný omyl
A jak je to tedy s tím alkoholem? Údajně dvě deci vína či jedno malé pivo za den neuškodí , ale to je vše. Ostatní neřesti, jako je kouření a jiné, jsou samozřejmě nepřípustné. Z jídelníčku byste měly vynechat plísňové sýry, uzeniny a konzervované potraviny. Při jejich výrobě se vytvářejí látky, které mohou mít přímý neblahý vliv na plod. To samé platí o tepelné úpravě smažením. Moudrost těla je ohledně vlastních potřeb vševědoucí a chutě se vlivem hormonů při těhotenství skokově mění, avšak soulad s vlastním tělem je uměním, kterého není vždy snadné dosáhnout. Rozšířený názor, že v době očekávání je třeba jíst za dva, již přivedl mnoho maminek k poporodním problémům s váhou. Váhový přírůstek by však neměl přesahovat 15 kilogramů. Nad míru nabraná kila během těhotenství se poté nejen hůře shazují, ale také mohou být původcem mnoha zdravotních rizik. Racionální přístup ke stravování je proto v tomto čase důležitější než jindy.

#Jacob Tetzeli

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví. Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Přečtěte si také: Žítkovské bohyně: byla jsem v domě poslední z nich