jak se naučit vařit

Jak se naučit vařit: Začněte jednoduchými recepty

Vše o jídle, Životní styl
Nemusíte mít Řád zlaté vařečky, abyste šmahem dokázali připravit jídlo, které vám nejen zašmakuje, ale i prospěje. Jak se naučit vařit zdravě a přitom chutně? Je to až nečekaně snadné. Stačí mít po ruce správný recept, pár kusů vhodného nádobí a potřebné suroviny. Máme pro vás hned pět návodů na jednoduchá jídla, slaná i sladká, s nimiž okouzlíte jak sebe, tak své hosty.

Cuketové dukátky (1 až 2 porce) 

  • 1 cuketu nakrájenou na kolečka silná cca 0,5 cm 
  • 1 vejce 
  • 1 řecký nebo smetanový jogurt 
  • 100 g nastrouhaného eidamu 
  • sůl a pepř 

Postup:
Vidličkou smíchejte jogurt s vejcem a přidejte ½ lžičky soli a trochu pepře. V této směsi obalte kolečka cukety a ta poté obalte ještě v nastrouhaném sýru. Následně pečte na pečicím papíru v troubě 10–15 minut na 200 stupňů.  

Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Pokud v kuchyni patříte k úplným zelenáčům a přemýšlíte, jak se naučit vařit rychle a dobře, to nejdůležitější na začátek je pořídit si základní vybavení. Výživová expertka Iris Mango doporučuje mít doma jeden hrnec, jednu nepřilnavou pánev, menší nebo střední zapékací misku či plech, sendvičovač, tyčový mixér a pečicí papír. Právě s těmito věcmi totiž zvládnete většinu základních receptů, a navíc budete mít bleskurychle hotovo. 

Cuketové dukátky

Brokolicový sendvič (1 porce) 

  • 200 g brokolice 
  • 1 vejce 
  • 1 čajovou lžičku chia nebo lněných semínek 
  • sušený česnek, sůl 
  • 1 plátek šunky  
  • 1 plátek sýra 

Postup:
Brokolici vařte ve vodě 10 minut a po okapání a mírném vychladnutí rozmixujte tyčovým mixérem spolu s vejcem, semínky, troškou sušeného česneku a špetkou soli. Pokud nemáte waflovač, nachystejte si sendvičovač a pečicí papír. Do sendvičovače vložte list pečicího papíru (sestřihnete nůžkami dle velikosti) a dejte ½ vzniklého těsta, poté plátek šunky a sýra, zbytek těsta a opět pečicí papír. Zapečte na cca 5 minut dle výkonnosti sendvičovače. Ve waflovači je stejný postup, pouze bez použití pečicího papíru. Podávat můžete například s kečupem. 

Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Určitě svou spíž vybavte solí, pepřem a sušeným česnekem. Chybu neuděláte, pokud přihodíte i nějaké sladidlo. Z nízkokalorických je vhodný například čekankový sirup, z těch klasických pak med nebo třtinový cukr. Nezapomeňte také na olej. Do studené kuchyně naše expertka Iris Mango upřednostňuje olivový olej, do teplé kokosový nebo ghí. 

Brokolicový sendvič

Nejrychlejší a nejjednodušší pizza na světě (1 porce) 

  • 1 vejce 
  • 25 g jemných vloček 
  • 100 g řeckého jogurtu 
  • 1 stroužek prolisovaného nebo najemno nakrájeného česneku  
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva 
  • oregano, sůl (špetku) 
  • navrch: plátek šunky, 20 g nastrouhaného eidamu, kečup 

Postup:
Menší zapékací misku vytřete troškou oleje. Udělejte těsto ze všech surovin kromě těch, co přijdou navrch. Těsto vlijte do misky, pokapejte kečupem a poklaďte natrhanou šunkou a sýrem. Pečte 20 minut v troubě na 200 stupňů. 

Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Uhádnout správné množství surovin se pro kuchaře nováčka může zdát jako nadlidský úkol. Není ale důvod, proč si s tím lámat hlavu, vše stačí jen správně uskladnit. Jak říká Iris, u většiny potravin nebo už uvařených jídel nikdy nic nezkazíte zmrazením. Vložte potravinu do pytlíčku nebo plastové misky a dejte do mrazáku. Suché potraviny jako mouku, obiloviny, ořechy, semínka apod. pak můžete mít ve skleněných či plastových dózách. 

nejjednodušší pizza na světě

Cizrnové brownies bez mléka a mouky 

  • 1 plechovku cizrny, kterou slijeme 
  • 2 vejce 
  • 200 ml kokosového mléka 
  • 50 g strouhaného kokosu 
  • špetku skořice a kakaa 
  • 1 nastrouhané jablko  
  • ½ prášku do pečiva 
  • 4 lžíce medu nebo třtinového cukru  
  • nasekané pekanové ořechy  

Postup:
Všechny suroviny kromě nasekaných ořechů rozmixujte tyčovým mixérem. Pekanové ořechy přidejte až do těsta, to vlijte na pečicí papír a pečte v troubě 50 minut na 180 stupňů. 

Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Vaříte podle receptu, který je pro více lidí, a vy přitom chcete jen jednu porci? Nevadí. Buď si potřebné suroviny vydělíte požadovaným množstvím, nebo si druhou porci můžete uložit do lednice na druhý den. 

Cizrnové brownies bez mléka a mouky

Tvarohovo-jablkové řezy 

  • 250 g tvarohu 
  • 3 vejce 
  • 2 polévkové lžíce medu 
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva 
  • 2 jablka 
  • citrónovou šťávu z ½ citronu 

Postup:
Vejce si oddělte na bílky a žloutky, bílky dejte stranou. Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte veškeré suroviny kromě bílků. Ty vyšlehejte a do těsta vmíchejte opatrně jako poslední. Těsto vlijte do chlebíčkové formy nebo menšího plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v troubě 40–50 minut na 160 stupňů. 

Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Nejdůležitější ze všeho je nebát se a začít. Nepovede se vám vaše oblíbené jídlo napoprvé? No a? Tak to zkusíte znovu. Jako ve všem, i ve vaření je důležitý cvik a trénink. Časem si nejenom jednotlivé recepty dokonale osvojíte, ale postupně budete víc a víc improvizovat a vytvářet si své vlastní.  

Recepty pro vás připravila výživová specialistka Iris Mango. 

Foto: Gymbee, Pexels.com