Cuketové dukátky (1 až 2 porce)
- 1 cuketu nakrájenou na kolečka silná cca 0,5 cm
- 1 vejce
- 1 řecký nebo smetanový jogurt
- 100 g nastrouhaného eidamu
- sůl a pepř
Postup:
Vidličkou smíchejte jogurt s vejcem a přidejte ½ lžičky soli a trochu pepře. V této směsi obalte kolečka cukety a ta poté obalte ještě v nastrouhaném sýru. Následně pečte na pečicím papíru v troubě 10–15 minut na 200 stupňů.
Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Pokud v kuchyni patříte k úplným zelenáčům a přemýšlíte, jak se naučit vařit rychle a dobře, to nejdůležitější na začátek je pořídit si základní vybavení. Výživová expertka Iris Mango doporučuje mít doma jeden hrnec, jednu nepřilnavou pánev, menší nebo střední zapékací misku či plech, sendvičovač, tyčový mixér a pečicí papír. Právě s těmito věcmi totiž zvládnete většinu základních receptů, a navíc budete mít bleskurychle hotovo.
Brokolicový sendvič (1 porce)
- 200 g brokolice
- 1 vejce
- 1 čajovou lžičku chia nebo lněných semínek
- sušený česnek, sůl
- 1 plátek šunky
- 1 plátek sýra
Postup:
Brokolici vařte ve vodě 10 minut a po okapání a mírném vychladnutí rozmixujte tyčovým mixérem spolu s vejcem, semínky, troškou sušeného česneku a špetkou soli. Pokud nemáte waflovač, nachystejte si sendvičovač a pečicí papír. Do sendvičovače vložte list pečicího papíru (sestřihnete nůžkami dle velikosti) a dejte ½ vzniklého těsta, poté plátek šunky a sýra, zbytek těsta a opět pečicí papír. Zapečte na cca 5 minut dle výkonnosti sendvičovače. Ve waflovači je stejný postup, pouze bez použití pečicího papíru. Podávat můžete například s kečupem.
Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Určitě svou spíž vybavte solí, pepřem a sušeným česnekem. Chybu neuděláte, pokud přihodíte i nějaké sladidlo. Z nízkokalorických je vhodný například čekankový sirup, z těch klasických pak med nebo třtinový cukr. Nezapomeňte také na olej. Do studené kuchyně naše expertka Iris Mango upřednostňuje olivový olej, do teplé kokosový nebo ghí.
Nejrychlejší a nejjednodušší pizza na světě (1 porce)
- 1 vejce
- 25 g jemných vloček
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek prolisovaného nebo najemno nakrájeného česneku
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- oregano, sůl (špetku)
- navrch: plátek šunky, 20 g nastrouhaného eidamu, kečup
Postup:
Menší zapékací misku vytřete troškou oleje. Udělejte těsto ze všech surovin kromě těch, co přijdou navrch. Těsto vlijte do misky, pokapejte kečupem a poklaďte natrhanou šunkou a sýrem. Pečte 20 minut v troubě na 200 stupňů.
Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Uhádnout správné množství surovin se pro kuchaře nováčka může zdát jako nadlidský úkol. Není ale důvod, proč si s tím lámat hlavu, vše stačí jen správně uskladnit. Jak říká Iris, u většiny potravin nebo už uvařených jídel nikdy nic nezkazíte zmrazením. Vložte potravinu do pytlíčku nebo plastové misky a dejte do mrazáku. Suché potraviny jako mouku, obiloviny, ořechy, semínka apod. pak můžete mít ve skleněných či plastových dózách.
Cizrnové brownies bez mléka a mouky
- 1 plechovku cizrny, kterou slijeme
- 2 vejce
- 200 ml kokosového mléka
- 50 g strouhaného kokosu
- špetku skořice a kakaa
- 1 nastrouhané jablko
- ½ prášku do pečiva
- 4 lžíce medu nebo třtinového cukru
- nasekané pekanové ořechy
Postup:
Všechny suroviny kromě nasekaných ořechů rozmixujte tyčovým mixérem. Pekanové ořechy přidejte až do těsta, to vlijte na pečicí papír a pečte v troubě 50 minut na 180 stupňů.
Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Vaříte podle receptu, který je pro více lidí, a vy přitom chcete jen jednu porci? Nevadí. Buď si potřebné suroviny vydělíte požadovaným množstvím, nebo si druhou porci můžete uložit do lednice na druhý den.
Tvarohovo-jablkové řezy
- 250 g tvarohu
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 jablka
- citrónovou šťávu z ½ citronu
Postup:
Vejce si oddělte na bílky a žloutky, bílky dejte stranou. Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte veškeré suroviny kromě bílků. Ty vyšlehejte a do těsta vmíchejte opatrně jako poslední. Těsto vlijte do chlebíčkové formy nebo menšího plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v troubě 40–50 minut na 160 stupňů.
Tip pro začátečníky, jak se naučit vařit:
Nejdůležitější ze všeho je nebát se a začít. Nepovede se vám vaše oblíbené jídlo napoprvé? No a? Tak to zkusíte znovu. Jako ve všem, i ve vaření je důležitý cvik a trénink. Časem si nejenom jednotlivé recepty dokonale osvojíte, ale postupně budete víc a víc improvizovat a vytvářet si své vlastní.
Recepty pro vás připravila výživová specialistka Iris Mango.
Foto: Gymbee, Pexels.com