Grilujte a množte se aneb abeceda bezpečného grilování

Vše o jídle
A je to tady – sezona oficiálně začala! Barbecue a grilování lepší je než milování! Omlouváme se za tak nadšený tón, ale stačí se podívat z okna na počasí a začíná nás z toho všudypřítomného sluníčka šimrat na jazyku, jak se nám sbíhají sliny na nějakou tu dobrotu z grilu. Vám snad ne? Tak vidíte, jdeme to podpálit.

Než však hodíme kotlet na rozpálenou mřížku, naložíme lilky a cukety, očistíme šalotky, vyladíme marinády, zapálíme ohně a zažehneme tuhé podpalovače, mrkneme se na to, jak grilovat, aby se nikomu nic nestalo. Prostě aby se vlk nažral a park zůstal neohořelý. A my nebo naše terasa taky.

Jak na to

  1. Před grilováním i po něm gril pořádně vyčistěte, ale bacha – vždy ho nechte pořádně vychladnout, abyste si neudělali puchýře a nechytl vám hadřík. O to „chycení“ jde především, protože z jiskry může vzejít plamen!

  2. Máte plynový gril? Před i po grilování vždy nejdřív připojte/vypojte přívod plynu na láhvi a po grilování vypněte hořáky. Plynové bomby umí člověku zatopit, mají to koneckonců ve jménu. S bombami tedy vždy pozorně a v rukavičkách.

  3. Dogrilováno? Gril přiklopte poklopem a zavřete všechny větrací otvory. Je to tak, zavřít!

  4. Dá to možná rozum, ale jeden nikdy neví. Nicméně zlaté pravidlo grilování zní: nikdy negrilujte uvnitř. Žádné uzavřené prostory, natož třeba ty bez oken. Mohli bychom přímo sestavit seznam top míst, kde rozhodně NEGRILOVAT: v podzemních garážích nákupního centra, ve sklepních kójích panelových domů, v hudební zkušebně, v umývárnách v kanceláři, v nákladním výtahu, na půdě nebo v kumbálu na nářadí.

  5. Ke grilu se přistupuje s respektem a ve vhodném oblečení. Neexistuje grilovací uniforma, ale obsluha grilu by měla mít festovní zástěru a ideálně outfit, který není z umělých vláken. Ani chemlonové copánky nejsou tou nejlepší volbou pro mistra grilovače (nebo spíše královny grilu). Co si budeme povídat, nejsou tou nejlepší módní volbou obecně, ale zase proti gustu…

  6. Kromě zástěry byste se do žádných větších akcí neměli pouštět, pokud nemáte dlouhé kleště a žáruvzdorné rukavice. Berte to jako uniformu grilovacího superhrdiny. A je jedno, jestli se chystáte pracovat s grilem plynovým, či na dřevěné uhlí.
  7. Děti, kočky, psi, morčata, andulky by se měli držet dál. To víte, nikdy nevíte. Takže pokud nechcete třeba grilované morčátko na česneku, bacha na to. A s dětmi to platí dvojnásob! Rychlé pohyby, nečekané výpady, ručičky všude a nehoda je hned.
    Takže i kdybyste nakrásně neměli děti v lásce, nemusíte je hned potrestat na rozpáleném grilu.

  8. Podpalujte bezpečně. Žádný kouzla čáry, a už vůbec ne líh nebo benzín nebo domácí pálenku. Podpalujte jen a pouze certifikovanými podpalovači, které jsou přímo na grilování určené.

  9. S grilem za chodu nehýbejte a nepřemisťujte ho. U levnějších plechových apod. grilů pozor na celkovou stabilitu, asi bude lepší, když s partičkou kolem nebudete tančit kruhový tanec a lambadu si dáte v bezpečné vzdálenosti. Znáte to přísloví? Převrhnutý gril, sedm let neštěstí (nebo sežehnutý trávník).

  10. Plameny vycházející z plynového grilu nebo hořící tuk se nehasí vodou! K výbavě grilmistra by měl patřit vhodný hasicí přístroj. Vybírejte dle typu grilu.

  11. Pokud máte plynový gril, bacha na láhve! Plynové láhve nikdy nemějte na sluníčku a skladujte je v chladu. Jak píšeme výše, plynové bomby to mají v názvu. Berte je vážně, nejsou to hračky.

  12. Po použití grilu (plynového) ihned zavřete všechny kohoutky! Opakujeme, s plynem nejsou žerty.

  13. Když skladujete plynové láhve v uzavřené místnosti, hrozí riziko požáru, takže pozor na to!

  14. A pak tu jsou také elektrické grily – zde si dejte pozor na proud a jako u každého elektrického spotřebiče nepodcenit kontrolu. U grilu by měl být řádně připojený a nepoškozený přívodový síťový kabel. To máte jak s tou rychlovarnou konvicí. Chvíli se věnujete něčemu jinému a najednou je průšvih. Pravidelné kontroly se sice můžou zdát jako kardinální pruda a zdržení od dobré zábavy, ale jsou lepší než splakat nad vyhořelým výdělkem.

  15. Elektrické grily nerozpalujte poblíž hořlavých látek (papíry, záclony, textilie apod.).

  16. Pozor na balkon! Terasy a balkony jsou na grilování ideální, pokud neměří metr čtvereční. Ideální balkon nebo terasa by měly mít dostatečnou rozlohu, abyste se tam pohodlně vešli i s grilem, aniž by na grilu bylo namáčknuté látkové lehátko, proutěné křeslo a slunečník. Stačí jedno blafnutí a už to hoří.

  17. Prostor na gril a také ohleduplnost by měly být základem každé povedené domácí grilovačky na terase. K té ohleduplnosti patří domluvit se se sousedy, které může kouř obtěžovat. Náš tip? Prostě je pozvěte na vaši grilovačku – ideální způsob, jak se seznámit a pobavit!

  18. A než začnete zvát sousedstvo, zjistěte si, jestli je grilčo u vás v domě povolené, obvykle si tuhle možnost schvalují sami obyvatele domů v rámci domovního řádu.

  19. Co s uhlíky, když jste dogrilovali? Pokud máte gril na uhlí, nechte pečlivě vychladnout a uhlíky následně vyhoďte do popelnice. Ano, za studena!

… a co když se stane průšvih?
Kdyby cokoli, po nás potopa. No tak to tedy ne – víte, že každý požár máte ze zákona povinnost nahlásit? Tak teď to víte! Snad jsme vás moc nevyděsili a neodradili od grilování! Ovšem jen bezpečná grilovačka stojí za to. Uvidíte, že s námi neuhoříte.

Pokud hledáte tipy, kde si zagrilovat třeba ve větších městech, v Praze nebo Bratislavě, pak vězte, že každé větší město má svoje speciální grilovací zóny, nejčastěji v rámci městských parků, a některé nabízejí i bezvadné zázemí a základní výbavu pro všechny partičky, které oblibují gril a chill. Mrkněte se na web vaší městské části, pořiďte pořádnou zástěru a bezpečný gril a pojďte na to. Vy snad ještě nemáte hlad?