Virtuální technologie vstupují do zdravotnictví! Jak pomáhají doktorům i pacientům?

Budoucnost, Životní styl
Není to tak dávno, co jsme žasli, když se na trhu objevily první dotykové telefony. Bylo až neuvěřitelné, jakým způsobem smartphony zastínily předchozí generaci mobilů. A co víc! Rozhodně nikdo nečekal, že taková kouzelná placička bude cenově dostupná pro všechny a zvládne ji ovládat klidně i babička s dědou. Podobně to vypadalo s nápadem brýlí, díky kterým se po nasazení stanete součástí kouzelných světů her. Ale ta doba je nenávratně pryč! Virtuální realita už dávno neslouží jen na hraní. Pomáhá školit nové doktory a léčit nemocné!

Technologie virtuální reality, zkratkou VR, je jednou z těch novinek, které dokázaly pohnout světem. Zpočátku to vypadalo, že nebude možné, aby se lidské smysly dokázaly vstupu do virtuálního světa přizpůsobit. První funkční prototyp od firmy Oculus to jen potvrzoval. Většině testerů se po chvíli s brýlemi na hlavě dělalo špatně od žaludku. U některých dokonce nevolnost přetrvala celý den. Po sérii testů a vylepšení se však technologie zdokonalila natolik, že většina uživatelů s nimi už nemá žádný problém. Nyní se již brýle dají sehnat i v českých internetových obchodech. Díky skvělé cenové dostupnosti se využití VR brýlí přesouvá i do zdravotnictví. A to hned do jeho několika různých oblastí.

Brýlemi proti úzkostem
Jeden z největších přínosů VR technologie nalezneme v psychologii. Povídat si s psychologem a snažit se rozklíčovat problémy schované hluboko v nitru je jedna věc. Jenže úspěch léčby se skrývá především v konfrontaci se strachem, který pacientům mnohdy znemožňuje fungovat v běžném životě.

A právě VR slouží jako zajímavý prostředek k přímému střetu pacienta s jeho děsivými představami. Ale v bezpečí!

Nejlepší světové kliniky začaly pracovat s technologií jako s jedním z nových způsobů terapie. V budoucnosti by se měl tento způsob rozšířit po celém světě, jelikož výsledky jsou více než uspokojivé. Především v kognitivně behaviorálních terapiích. „Jediným způsobem překonání strachu je postavit se mu čelem. Během sezení pacientovi nasadíme VR, usadíme ho a snažíme se skrze simulace vyvolat situace, kterým by se jinak vyhýbal. Je to ideální nakročení ke střetu s nimi v opravdovém světě,“ popisují služby psychologové z Louisvillské univerzity.

Virtuální realita pomáhá zvládat úzkosti, ale i další mentální nemoci.

Pryč s ochrnutím!
Mrtvice patří mezi největší strašáky dneška. Může přijít kdykoliv. Ani se nevzpamatujete, a ležíte na nemocničním lůžku. Pokud se zakročí včas a s největším nasazením doktorů, nemusí přijít žádné následky. Bohužel většinou ochrne část svalstva. S ochrnutím se dá bojovat intenzivními rehabilitacemi. Na začátku se však těžko hledá motivace a síla.

Společnost Mindmaze využila VR k vyvinutí speciálních aplikací, které pomáhají pacientům bojujícím s různými druhy ochrnutí.

Díky interaktivní formě práce s tělem se postižení mnohem lépe dostávají z prvotních těžkých stavů. Speciální senzory mozkové aktivity přidružené k brýlím ukazují pacientovi, kde je potřeba nejvíce zapracovat. Statistiky impulzů se ukládají do paměti a člověk má pak přehled o tom, jak pokročil od minulého nasazení VR brýlí. Do budoucna se počítá s ještě lepšími nástroji, které pomohou k návratu svalstva do normálního stavu.

Trénink chirurgů
Virtuální realita však nepomáhá jen pacientům, ale i samotným doktorům! Aplikace pod záštitou uskupení Medical Realities jsou speciálně navrženy pro školení začínajících chirurgů. Slouží především k přípravě na složité zákroky, které zaberou více než několik desítek minut. Díky VR si tak mohou doktoři nanečisto vyzkoušet například operaci mozku či srdce nebo odstraňování nádorů.

Medical Realities pracují i na zprostředkování reálných zákroků skrze 360stupňové kamery, které umisťují na sálech největších expertů.

Studenti a zvědavci získávají díky přenosům autentický pohled na operace téměř očima hlavního chirurga na sále. Společnost v minulém roce získala za přínos v oboru medicíny hned několik ocenění. Díky nim si i vy můžete užít zajímavou podívanou, kterou nenabídne ani sebelepší televizní seriál! Prosím!



Únik do ledového království
Před více než deseti lety vývojáři z Washingtonské univerzity vypustili do světa hru jménem SnowWorld. Sněhový svět byl vytvořen na míru lidem s těžkými popáleninami. Virtuální realita sice v době vývoje nebyla ani v plenkách, ale díky sofistikovanému propojení si popálení užívali ledového světa i během drobných zákroků a výměny obvazů. Jak vyhrát? Střílet sněhové koule po tučňácích a poslouchat přitom písničky od Paula Simona! Podle výzkumů armády Spojených států SnowWorld vojákům s rozsáhlými poškozením tkání působil úlevu téměř stejně velkou jako injekce plná morfinu. Dnes díky brýlím Oculus a velkému pokroku v grafickém zpracování her je zážitek mnohem chladivější než v prvopočátcích zázračné hry.

Věřte, nevěřte, tohle pomáhá přežít bolest.

Příležitost pro pacienty hospiců
Na světě jsou i lidé, kteří sice netrpí ochrnutím, ale i přesto musí ležet na lůžku dnem i nocí. V posledních měsících života jim mnohdy nic jiného nezbývá. V České republice máme velké množství skvělých hospiců, kde se personál snaží ze všech sil ustavičné polehávání eliminovat. Ale i tak se pacienti hospiců už jen těžko projdou po městečku, natož aby procestovali ještě několik zemí po světě. Jenže to lze i z pohodlí postele! Společnost Solis vytvořila ve spolupráci s televizní stanicí Discovery Channel hotovou procházku rájem. Tedy hned několika ráji! Díky kouzelným VR brýlím se divák rázem octne téměř kdekoliv. Například si projde Grand Canyon, ale také kouzelné řecké pláže. Virtuální procházka sice nikdy nenahradí opravdovou, ale pro většinu bude rozhodně lepší než neměnící se výhled z jediného okna pokoje.

 

#Jan Uhlík

Bude vás také zajímat: Tomáš Šebek: Telemedicína není sci-fi z Marsu. Prostě přiblíží lékaře pacientům