Bác. A je to tam. Všichni tohle rčení známe nebo aspoň tušíme, co za historickou pravdu se v něm skrývá. Začít den správným jídlem nám dodá potřebnou energii a nastartuje nás. Co je ale základem základu dne? Co je základem dobré snídaně? Tady naše sbírka okřídlených hlášení končí, protože teď vám nabídneme pětici nečekaných a zdravých receptů bohatých na bílkoviny, které zvládne i nezkušený a zaneprázdněný kuchař. Jeden na každé všední ráno týdne. Začněte svůj den nevšedně a s chutí!
Jablkový „koláč“
Suroviny:
- 1 větší jablko
- 2 vejce
- 170 g řeckého jogurtu
- trocha stévie a medu nebo čekankového sirupu
- špetka skořice
- hrst vloček
Postup:
- Jablka si nakrájíme na malé kouskynebo nahrubo nastrouháme a opečeme na suché pánvi se špetkou skořice (zhruba 3 min.).
- V misce smícháme jogurt, vločky, vejce a sladidlo.
- Do těsta přidáme jablka a vylejeme do formyna chléb či malý pekáček vyložený pečicím papírem.
- Pečeme cca 20 min.na 180 stupňů.
„Rychloštrúdl“
Suroviny:
- 2 celozrnné tortilly
- 1 jablko
- 1 hrudkovitý tvaroh
- 3 polévkové lžíce čekankového sirupu
- 1 čajová lžička ghí
- hrst hrozinek
Postup:
- Nastrouháme jablko a smícháme ho s tvarohem, sirupem a hrozinkami.
- Směsí naplníme tortilly,ty zabalíme, potřeme vršek troškou ghí a pečeme v troubě při 190 stupních přibližně 10 minut.
Makové placičky
Suroviny:
- 1 skyr
- 2 vejce
- ½ hrnku mletého máku
- 1 hrnek vloček nebo mouky
- 4 polévkové lžíce čekankového sirupu
Postup:
- Veškeré suroviny smícháme do hladkého těsta a tvoříme na pečicí papír placičky.
- Pečeme při 170 stupních 15–20 minut.
Cottage bulky
Suroviny:
- 1 kelímek cottage
- 60 g celozrnné mouky
- 60 g šunky
- 60 g mozzarelly
Postup
- Smíchámecottage s moukou. Vznikne lepivé těsto, které rozdělíme na 6 částí. Z každé na válu posypaném moukou vytvoříme jednu placku.
- Třiplacičky poklademe šunkou a mozzarellou a třemi zbylými prázdnými placičkami je překryjeme tak, aby se náplň nedostala ven.
- Pečeme v troubě přibližně20 minut při 180 stupních.
Krémová omeleta s jarní cibulkou a žitným chlebem
Suroviny:
- 3–4 vejce
- 2 polévkové lžíce smetany na vaření
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
- 1 jarní cibulka
- 2 plátky žitného chleba
- sůl, pepř
Postup:
- Vidličkou rozšleháme vejce, smetanu, sýr, sůl a pepř a do směsi nasypeme nadrobno pokrájenou jarní cibulku.
- Na rozpálenou pánev celou směs vylijeme a opékáme na střednímplameni z jedné strany 3–5 minut a poté opatrně přeložíme napůl a necháme cca ještě 2 min. dojít.
- Rozkrojíme na 2 části a podáváme s plátkem chleba.
Všechny recepty obsahují množství na dvě porce a připravila je pro vás výživová specialistka Iris Mango.
Dobrou chuť!
Foto: Gymbee, Pixabay.com