Své oblíbené recepty na celý pracovní týden připravila nutriční specialistka Iris Mango.
1. Pstruh lososovitý s celerovými hranolky a okurkou
Na pečicí papír položte filet ze pstruha, okořeňte (stačí sůl a pepř, případně i koření na ryby), nakrájejte očištěný celer na hranolky, okořeňte stejným způsobem jako rybu a pečte společně 30–40 minut na 180–190 stupňů. Hranolky můžete před pečením pokapat rostlinným olejem.
2. Vývar z morkové kosti s pohankou a zeleninou
Jednu velkou morkovou kost zalijte 300 ml vody, vsypte 150 g mražené zeleniny, přidejte dvě hrsti pohanky a celou směs vařte 20 minut v tlakovém hrnci. V obyčejném hrnci bude polévka hotová za hodinu na středním varu. Polévku osolte a můžete přidat například čerstvý libeček.
3. Kari s krevetami a rýží
Do hrnce nalijte 100–150 ml kokosového mléka, přidejte sůl, kari, kurkumu, trošku cukru, 100–150 g mražené asijské zeleniny a 100 g mražených krevet. Celou směs vařte 20 minut. Mezitím si uvařte dvě hrsti rýže basmati.
4. Krůtí prsa, mix brambor a batátů, salát
Na pečicí papír položte jednu pokrájenou bramboru a pár kousků nakrájených batátů. Pečte 15–20 minut na 180 stupňů. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu oleje. Na oleji orestujte krůtí prsa okořeněná červenou paprikou, solí a pepřem. Po minutě restování stáhněte na střední plamen, podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a nechte 10–15 minut pod pokličkou. Podávat můžete s rukolovým salátem zakápnutým limetou.
5. Pečené tofu s hořčicí, brambory a čerstvým salátem
Na pečicí papír položte podélně pokrájené tofu, potřete je kremžskou hořčicí a přidejte dvě brambory pokrájené na kolečka. Pečte 25–30 minut na 180 stupňů. Servírujte s čerstvou zeleninou.
Přejeme vám dobrou chuť!