10 pádných důvodů, proč byste si už nikdy neměli dát „rychlé jídlo“

Vše o jídle
Deprese, neplodnost nebo obezita. To jsou jen tři z deseti varovných vykřičníků, které by měly stát jako zátaras na každé vaší cestě za nezdravým jídlem typu fast food, po kterém čas od času zatouží každý z nás. Možná že poté, co si přečtete následující řádky, už na něj nebudete mít nikdy chuť.

Pod pojmem fast food si většina lidí představí nějakou mastnou nebo pikantní dobrotu, kterou člověku podají z okýnka nebo přes pult tam, kudy denně chodí z práce nebo ze školy a honí ho mlsná. Jenže mezi „rychlá jídla“ patří taky třeba průmyslově vyráběná pizza, hranolky, kuřecí nugetky a další dobrůtky, které vždycky poslušně čekají v mrazáku, až přijde jejich chvíle. A ta přijde brzy. Lidské tělo si na ně totiž hrozně rádo zvyká a pak po nich prahne tak moc, že si ani nevšimnete, že vás nohy zase nesou k vašemu oblíbenému občerstvení nebo k ledničce.

Průmyslově vyráběná, tučná i sladká jídla jsou přitom podle odborníků na výživu něčím, bez čeho se naše tělo nejen moc dobře obejde, ale dokonce mu to vůbec nebude chybět. Tyto „dobroty“ totiž kromě toho, že potěší chuťové pohárky, taky dovedou nadělat pořádnou paseku v organismu a při nezřízené konzumaci vážně poškodit zdraví, nebo dokonce zabít.

Přečtěte si také: Ve fast foodech jsou problematické i saláty, říká odbornice. Dá se najíst zdravě a rychle?

1. Únava
Jedním z průvodních znaků toho, že se stravujete špatně, je pocit vyčerpání, slabosti a únavy. Ačkoliv máte dojem, že jste se důkladně najedli, a cítíte se plní, vaše tělo po takové hostině strádá. Dostalo totiž především dávku prázdných kalorií, nikoli nutričně vyváženou porci bohatou na kvalitní bílkoviny. Většinou chybí také důležité vitaminy a minerální látky. Pokud se tedy nezdravě stravujete každý den, můžete trpět chronickým pocitem únavy a pravděpodobně vám nezbývají síly ani na vykonávání běžných pracovních povinností, natož na rodinu či společenský život.

2. Obezita a riziko infarktu
Když se pravidelně ládujete jídlem typu fast food, s největší pravděpodobností hodně přiberete. Potvrzuje to i patnáct let probíhající studie, které se zúčastnilo více než 3000 dobrovolníků. Vyplývá z ní nejen to, že tento styl stravování vede k nadváze až obezitě, ale také může způsobit rozvoj cukrovky druhého typu.

Kromě toho ale výživově chudé jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a sacharidů výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

V podstatě se dá zjednodušeně říci, že čím vyšší bude vaše váha, tím větší je riziko, že vás potká infarkt. Rizikem přitom není jen „rychlé jídlo“, ale také sladké sycené nápoje, které se k němu nejčastěji podávají. Podle Americké asociace srdce by měla být denní maximální dávka přidaného cukru 50 gramů. A když vezmete v potaz, že dvoudecková sklenice coly nebo džusu obsahuje šest až sedm kostek cukru (tj. cca 20 g), je vám jasné, že jen v nápojích je snadné tento limit překročit už během oběda.

3. Cukrovka
Jak už bylo řečeno výše, diabetes 2. typu kráčí s obezitou ruku v ruce. Ačkoliv zde hraje určitou roli i genetická dispozice, obézní lidé čelí oproti těm štíhlým více než sedmkrát vyššímu riziku, že se u nich rozvine inzulinová rezistence, která vede ke vzniku cukrovky 2. typu.

4. Dýchání
Obezita je rizikovým faktorem také pro vaše plíce. Jak tělo nabírá kilogramy, zvyšuje se i riziko dýchacích potíží od dušnosti až po astma. Nadbytečná hmotnost vašeho těla totiž neúměrně zatěžuje srdce a plíce, takže se může stát, že se pořádně zadýcháte, už když jdete rychlým krokem, natož pokud stoupáte do schodů nebo sportujete. A to se týká nejen dospělých, ale také dětí.

Jedna studie dokonce prokázala, že když si dopřávají nejméně třikrát za týden jídlo typu fast food, zvyšuje se pravděpodobnost, že se u nich rozvine astma. 

5. Zažívání
Přehnané porce nezdravého jídla smaženého v přepáleném oleji nedělají dobře ani vašemu žaludku. Tuk (ale také alkohol, káva, pálivá jídla, stres aj.) způsobuje překyselení žaludku, které může vyústit až v nepříjemnou refluxní chorobu jícnu, lidově řečeno pálení žáhy. Obézní lidé mají navíc tu smůlu, že se u nich tento problém klidně projeví i v případě, že se nezdravé stravě a stresu snaží vyhýbat. Na vině je totiž tuk v břišní dutině, který tlačí na žaludek a vyvolává nepříjemnou reakci.

6. Neplodnost
Kromě nezdravých tuků, sacharidů a chuťových zvýrazňovačů obsahují bohužel jídla typu fast food také chemické látky, které mohou mít negativní vliv na reprodukční funkce. Pokud tedy plánujete rodinu, měli byste zpozornět. Například podle studie provedené na washingtonské univerzitě bylo prokázáno, že průmyslově zpracované potraviny obsahují ftaláty, které mohou působit na hormonální funkce lidského těla, a tak ovlivnit plodnost nebo vážně ohrozit už probíhající těhotenství.

7. Deprese
„Rychlé jídlo“ může nejen negativně ovlivnit váš fyzický zdravotní stav, ale také dovede nadělat zbytečnou paseku i ve vaší duši. Bylo prokázáno, že lidé, kteří jedí pravidelně fast food a průmyslově upravené potraviny, mají o 51 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou psychické problémy nebo dokonce deprese, než ti, kteří tato jídla nejedí nebo si je dopřávají jen občas. Týká se to přitom ve velké míře i teenagerů, kteří jsou často na hranolkách, „hambáčích“ a dalších nezdravých jídlech doslova závislí.  

8. Mozkové funkce
Nezdravé jídlo má překvapivě (nebo nepřekvapivě?) špatný vliv i na funkci mozku. Kupříkladu výsledky studie publikované ve vědeckém magazínu Brain, Behavior and Immunity prozradily vliv fastfoodového jídla na mozkové funkce laboratorních myší. Už po týdnu téhle speciální diety vykazovala zvířata nápadné zhoršení paměti. Jiné výzkumy zase potvrdily souvislost mezi tzv. špatnými tuky v tomto typu pokrmů a snížením schopnosti učit se novým věcem.

Takže pokud školáci nebo studenti nosí domů špatné známky, je na čase se jich zeptat, co měli včera a předevčírem k obědu.

9. Rakovina
Nadužívání fast food jídel je tak typickou ukázkou nezdravého životního stylu, že je nutné si uvědomit ještě jedno závažné riziko, které s sebou nese. Studie publikovaná v European Journal of Cancer prokázala mimo jiné, že konzumace příliš velkého množství jídel bohatých na sacharidy a tuky zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. A aby toho nebylo málo, další studie z centra pro výzkum rakoviny v Seattlu zjistila, že dát si více než dvakrát za měsíc něco smaženého může mít pro muže vážné následky. Zvyšuje se tak totiž riziko onemocnění rakovinou prostaty.

10. Závislost
Všimli jste si toho, že čím víc smažených dobrot si dáváte, tím větší na ně máte chuť? Je to tím, že tučná a sladká jídla vyplavují do vašeho krevního oběhu dopamin, který navozuje pocit štěstí a spokojenosti podobně jako některé drogy. Proto se může stát, že se mnozí z těch, kteří taková jídla konzumují častěji než jednou týdně, stanou na tučné a sladké stravě závislými. Jenže jako každá závislost je i tahle pomalou nebo rychlejší cestou když ne do pekla, tak aspoň do nemocnice…

Slovo na závěr
Takže to bychom měli. Víme, že nám naše oblíbené dobrůtky škodí, teď už jen udělat něco pro to, abychom se bez nich dokázali obejít. Tady pomůže jedině pomalá, ale trvalá změna životního stylu. Stačí jen naslouchat odborníkům, kteří radí, abychom namísto „dobrot“ plných sacharidů, soli, tuků a éček raději konzumovali domácí jídla připravená z čerstvých ingrediencí, bohatá na vlákninu, zdravé tuky a vitaminy. Nebude to snadné, ale dokážeme to, co říkáte?

#Johana Křížková

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví. Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Přečtěte si také: Hlavní hrozbou pro naše zdraví jsou nemoci z blahobytu