Ve fast foodech jsou problematické i saláty, říká odbornice. Dá se najíst zdravě a rychle?

Rozhovory, Vše o jídle
Když se v roce 1992 otevřela na pražském Můstku první prodejna McDonald’s, čekaly před ní dlouhé fronty lidí zvědavých na první burgery „ze Západu“. Rostoucí oblibě fast foodů přihlíželi s nevolí výživoví odborníci, kteří varovali před negativními dopady na naše zdraví. Každému, kdo si dopřeje fast food vícekrát týdně, hrozí kvůli nadměrnému příjmu kalorií obezita a další zdravotní problémy.

Mezi ně patří například cukrovka nebo kornatění tepen. Fast food totiž obsahuje velké množství cukrů, tuků a soli. Některá z jídel překračují jejich doporučenou denní dávku i několikrát. Řetězce rychlého občerstvení zvolily ale chytrou strategii. Pomocí hraček nebo tematických oslav si své zákazníky vychovávají už od dětství. Ti jim zůstávají věrní i v dospělosti, a k tomu přivedou svoje vlastní děti. Velkým problémem se fast foody staly třeba ve Spojených státech, kde si lidé s nízkými příjmy nemohou dovolit nic jiného. Jsou pak odkázáni pouze na jídlo, které je smažené a plné soli nebo cukru, a ovoce nebo zelenina je pro ně nedostupný luxus.

U nás ovoce zdaleka není finančně nedostupné, přesto na tom nejsme o mnoho lépe – podle výzkumů se v České republice každý třetí člověk potýká s nadváhou.

Mohlo by vás také zajímat: Hlavní hrozbou pro naše zdraví jsou nemoci z blahobytu

Vegan varianta nestačí
Toho, že je situace již neudržitelná, si všimly už i prodejny rychlého občerstvení. Stále více lidí totiž začíná dbát na zdravé stravování a na to musely reagovat i fast foody. Do své nabídky proto zařadily věci, které se na první pohled prezentují jako zdravé. Mnoho z nich začalo nabízet i vegetariánské či vegan varianty svých pokrmů. Podle nutriční specialistky MUDr. Hany Mojžíšové to však stále nestačí: „I když se řetězce snaží nabízet i saláty či bezlepkové pečivo, zůstává většinově nepřítelem vysoká energetická hodnota většiny jídel, množství tuků, soli a sacharidů, prázdné nadbytečné kalorie. Stravování v klasickém fast foodu, který nabízí burgery a hranolky, bych opravdu nedoporučila jako součást každodenní stravy.“

Není salát jako salát
Existují ale fast foody, kde se můžeme rychle a zdravě najíst? Podle odbornice jsou vhodnější asijská či arabská bistra. Jako příklad zdravějšího fast foodu uveďme v Německu oblíbený kebab. Pořádnou porci masa totiž vyváží štědrou dávkou čerstvé zeleniny. Pokud si jej ale dopřejete vícekrát za týden, už by to mohl být problém pro vaši váhu. Kebab je sám o sobě kalorický, i pokud si k němu neobjednáme hranolky nebo limonády plné cukru. I v menu klasických fast foodů ale najdeme položky, které odpovídají požadavkům zdravé výživy. V populárním McDonald’s mezi ně patří snídaňový vajíčkový muffin.

Vyhýbat bychom se měli na první pohled zdravým salátům. U nich je největší problém dresink, který udělá z jakékoli zeleniny kalorickou bombu.

Zdravě a rychle?
Pokud myslíte na štíhlou linii, ale stále nemáte čas si sami vařit či sedět dlouho v restauraci, stále existují podle MUDr. Mojžíšové další alternativy: „Bufety, jako nabízí například vegetariánská síť Dhaba Beas, mohou být řešením pro milovníky bezmasé stravy, obdobně zaměřené zdravějším směrem jsou různé salaterie, můžeme jmenovat Green Factory či Ugovu salaterii.“ Záleží také na tom, co my sami považujeme za fast food: „Na trhu se objevilo velké množství jednotlivých bister, polévkáren, které též můžeme považovat za rychlou formu stravování a které nabízejí již jinou kategorii stravy než běžně známé řetězce.“

U fast foodů tak nejvíce platí známé přísloví „všeho s mírou“. Každý člověk preferuje jiná jídla a konečné rozhodnutí je tak vždycky pouze na nás. Jak ale podotýká expertka: „Neměli bychom zapomínat, že rozhodujeme o své vitalitě a zdraví.“

#Radek Mojžíš

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví. Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Přečtěte si také: Light potraviny: škodlivé chemikálie pod rouškou spásných slov