Objevte psyllium: 4 chutné recepty pro zdraví i hubnutí

Vše o jídle
Speciální vláknina, která vás dokonale zasytí, podpoří zdraví vašich střev a pomůže i při redukci váhy – to je psyllium. Nabízíme vám kvartet originálních a chutných receptů s touto přírodní látkou od výživové poradkyně a vítězky Prostřeno Iris Mango.

Psyllium je získáváno z obalů semen jitrocele indického. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Kromě toho při styku s vodou nabobtná, svůj objem zvýší až 20krát a tím zajistí pocit sytosti.

Působí také jako přírodní laxativum, čistí stěny střev a nakrmí prospěšné bakterie v trávicím traktu. Ještě nějaké další výhody? Přispívá k vylepšení vaší pleti i k udržení správné hladiny cholesterolu. Tak co říkáte, s chutí do formy?

Pudink bez škrobu

Stačí rozmíchat 1 polévkovou lžíci (PL) psyllia ve vašem oblíbeném jogurtu či „vegangurtu“ a nechat přes noc v lednici. Během této doby psyllium nasákne vodu a vznikne gelová konzistence. Pokud vám více chutná hladká směs, stačí rozmixovat tyčovým mixérem.
Pudink ozdobte ovocem s ořechy a máte lehkou snídani nebo svačinu.

Cuketovo-jablečný perník

  • 2 nastrouhaná jablka 
  • 1 nastrouhaná menší cuketa 
  • 2–3 vejce 
  • 1 hrnek mléka 
  • ½ hrnku oblíbené mouky 
  • 2–4 PL oblíbeného sladidla (med, čekankový sirup) 
  • 3 PL kakaa 
  • 2 PL psyllia 
  • 2 čajové lžičky (ČL) prášku do perníku  
  • 2 ČL perníkového koření

Všechny ingredience kromě bílků smíchejte dohromady. Z bílků vyšlehejte sníh a přidejte do těsta. Pečte při 180 stupních 35–40 minut. Po vychladnutí můžete potřít rozehřátou hořkou čokoládou. 


Tip: Při pečení jakéhokoliv sladkého dezertu můžete nahradit zhruba ¼ mouky 2 polévkovými lžícemi psyllia. Dezert tak bude lehčí, méně kalorický a s vyšším obsahem vlákniny.


Low-carb knedlíky 

Na 2–3 porce potřebujete: 

  • 1 hrnek mandlové nebo kokosové mouky 
  • ¾ hrnku mléka 
  • 2 PL psyllia 
  • 2 vejce
  • Sůl, pepř, petrželka nebo jiné oblíbené bylinky 

Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Ostatní suroviny smíchejte dohromady, nakonec přidejte i sníh. Knedlíky můžete připravit buď v mikrovlnné troubě na 3–5 minut pomocí hrníčků, které vymažete tukem (olej, sádlo, kokosový tuk…) a naplníte do dvou třetin směsí, anebo na páře.

Cuketové muffiny 

  • 1 nastrouhaná cuketa 
  • 1 nastrouhaná mozzarella nebo 1 kelímek ricotty 
  • 2–3 vejce 
  • ½ hrnku oblíbené mouky nebo ovesných vloček 
  • 1–2 PL psyllia 
  • 1–2 stroužky prolisovaného česneku 
  • ½ pytlíčku prášku do pečiva 
  • Sůl, pepř
  • Parmezán na posypání (jemně strouhaný)

Veškeré suroviny smíchejte a směsí naplňte formičky na muffiny buď vymazané tukem, nebo vyložené pečicím papírem. Pečte 20–30 min. na 180 stupňů do zlatova. Pět minut před dopečením posypte muffiny trochou jemně nastrouhaného parmezánu.


Extra tip:
Při přípravě omáček nebo polévek můžete zcela vynechat zahuštění moukou a místo mouky použít 1–2 PL psyllia. Abyste docílili hladké konzistence, nechte psyllium stát 20 minut v horké vodě a pak ho rozmixujte.