houbařská sezóna

Houbařská sezóna, aneb oblíbený sport pro každého

Životní styl
Češi jsou světovou špičkou v houbaření. Houby sbíráme pro radost i požitek z jídla. Zároveň si při houbaření užíváme pobyt v přírodě nebo ho bereme jako aktivní odpočinek s rodinou, blízkými nebo jen tak sami se sebou. Jakmile se rozkřikne, že houby rostou, vyrazí každý rok do lesů s košíky statisíce Čechů.

Do lesů nás to táhne a zpět domů si odnášíme spoustu lahodných lesních plodů. Česká republika je jedna z mála zemí, kde se zjišťují údaje o množství a hodnotě nasbíraných lesních plodin. Údaje každoročně zjišťuje Česká zemědělská univerzita. V průměru nasbíráme kolem 22 000 tun hub, 9 000 tun borůvek a 3 000 tun malin za rok. Hodnota těchto nasbíraných plodin se pohybuje kolem 4 miliard korun. 

Houbařská sezóna závisí na počasí 

Houby se dají sbírat celoročně. Záleží na tom, pro jaký druh se rozhodnete a kde se vypravíte do lesa. Hlavní houbařská sezóna ale závisí na počasí. Klíčovým předpokladem pro růst hub je dostatek vláhy a přiměřená teplota. Většinou sezóna začíná v červnu a končí na přelomu října a listopadu. Nejvíce úlovků si pak obvykle z lesa odnesete v září.  

Houbařské desatero 

 Co by měl vědět správný houbař, než se vypraví na houby? 

  1. Houby nesmějí být staré, promočené, omačkané a červivé. 
  2. Houby sbírejte do koše nebo krabice, aby se vzájemně neotlačily a nezapařily se. 
  3. Hrubé nečistoty odstraňte ještě před vložením do košíku. 
  4. Sbírejte jen houby, které bezpečně poznáte. Proto si každou houbu pečlivě prohlédněte. 
  5. Na nic nečekejte a houby zpracujte ihned po sběru. 
  6. V ledničce houby skladujte pouze několik hodin. 
  7. Tepelně zpracované houby rozhodně znovu neohřívejte. 
  8. Pokud chcete houby skladovat v mrazáku, nejprve je tepelně zpracujte. 
  9. Sterilované houby v nálevu je potřeba před konzumací vždy propláchnout. 
  10. Houby jsou těžce stravitelné, neměly by se tedy doplňovat velkým množstvím tuků. Zároveň se při konzumaci hub vyhýbejte alkoholickým nápojům. 

Na co si dát pozor 

Houby obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, kalorie naopak skoro žádné. Jsou ale těžko stravitelné, měli bychom je tedy konzumovat v přiměřeném množství (hrst hub) a ideálně ne před spaním. Konzumace hub s sebou nese i několik možných rizik. Rozhodně byste měli znát jedovaté houby, které mohou způsobit zdravotní potíže nebo otravu. Nebezpečná ale může být i nedostatečná tepelná úprava nebo jejich opakované ohřívání. Následky se projevují podobně jako u otravy ze zkaženého masa.  

U volně rostoucích hub se může objevit kontaminace škodlivinami z ovzduší nebo půdy. Proto se vyhněte sbírání hub v okolí frekventovaných silnic, továren a elektráren. Mohly by obsahovat více olova, rtuti, arzenu a dalších nebezpečných látek. Pozor si dejte, pokud trpíte onemocněním ledvin, obzvlášť během dialýzy. V takových případech je lepší se houbám zcela vyhnout. 

Vybavení houbaře 

Každý houbař potřebuje nějakou nádobu, kam bude své úlovky ukládat. Ideální je proutěný košík, kde se vám houby nezapaří. Potřebovat budete také nůž. Vystačíte si s obyčejným zavíracím nožíkem, ale dají se sehnat i speciální houbařské, které mají jako součást štěteček pro odstranění nečistot z hub.  

Tip pro vás: Pokud patříte mezi houbaře začátečníky nebo prostě chcete mít jistotu, že se houbami neotrávíte, pořiďte si atlas hub. Využít můžete i několik mobilních aplikací, které vám pomohou se správným určením.  

Když už se do lesa na houby vypravíte, nezapomeňte si s sebou vzít nabitý mobilní telefon. Nikdy nevíte, co se může stát. Vhod přijdou pohodlné boty, repelent proti klíšťatům a někdy se hodí i malá svačinka a pití. Teď už nezbývá nic jiného než vám popřát, ať máte v houbařské sezóně plné košíky a užijete si klid a pohodu v přírodě plnými doušky. 

 Foto: ivabalk (Pixabay.com)