Buďte svým vlastním hrdinou

Psychická pohoda, Životní styl
„Nikdo vás nepřijde zachránit,“ řekla Lauren Zander, americká koučka, podnikatelka a lektorka ze Stanfordovy univerzity. „Platí to obzvláště v oblastech, které byste ze svého života nejradši vymazali: jako váš manžel, nefungující vztahy, všechno, čím se nechcete zabývat,“ dodala. Seznamte se s jejím receptem na štěstí a naučte se být svým vlastním hrdinou.

Svět není komiksová knížka, kde stačí zavolat „Pomoc!“, a z nebe se snese Superman. Parky jsou plné koster ve svatebních šatech, které čekají na své prince na bílém koni. Pojďte si zhodnotit svůj život a zamyslet se nad tím, jak si ho vylepšit.

Vezměte si papír a tužku a zapište si následující oblasti: kariéra, tělo, přátelé, váš vztah k sobě samým, zlozvyky, vztah s partnerem, sex, láska, strach, rodina, peníze, čas, domov, organizovanost života, vzdělávání, zábava, duchovno, zdraví.

Jak by tyto oblasti měly v ideálním případě vypadat? Dejte své vysněné představě desítku…

… a ohodnoťte svoji aktuální situaci na škále od 1 do 10. Jak si stojíte?

Jak to, že nejste na desítce?
V tomto okamžiku většina lid spouští vodopád výmluv, proč nemůžou být tam, kde chtějí. Na vině jsou většinou ti druzí, okolnosti, smůla. Nikdy si za to nemůžou sami. Máte to také tak?

Lauren Zander náš vnitřní hlas výmluv rozděluje do 3 kategorií:

Zbabělec
„Jste zbabělci,“ řekla Lauren Zander. „Když si projedete své odpovědi, najdete spoustu výmluv, proč nemůžete, proč to není vaše vina, proč byste něco neměli udělat. ‚Je to jeho chyba,‘ říkáte si naopak. Proč konečně nemůžete mít důležitou konverzaci  se svou matkou, proč nemůžete říct svému manželovi, co doopravdy chcete, proč, proč, proč? Přísahám, že jste plní zbabělých výmluv od pat až po uši. Bez ohledu na to, jak jste dospělí, zbabělec ovládá každou oblast, kterou jste ohodnotili méně než 7 body.“

A jaká je Laurenina rada? Začněte tomu hlasu naslouchat. Ne se jím řídit, ale prostě naslouchat, rozpoznávat, kdy k vám mluví. Teprve potom můžete jednat bez ohledu na to, co vám říká.

Spratek
„Proč jste nešla do posilovny? Jsem si jistá, že máte nějakou osvícenou odpověď. Proč jste neměla sex s manželem? Žádný sex je skvělý recept pro fungující manželství, že?“ vysmívala se Zander ženskému publiku na konferenci TEDx v Amsterdamu.

Spratek se ve vaší hlavě ozývá pokaždé, když byste něco měli udělat, ale nechce se vám, a zcela jistě si najdete výmluvu, proč to neudělat.

Meteorolog
Třetí hlas Lauren Zander nazývá meteorolog: „Víte, kdo je meteorolog, že? Nemá absolutně žádnou kontrolu nad počasím.“Stejně tak si my často namlouváme, že nad věcmi nemáme kontrolu. Vymlouváme se větami jako: „Však mě znáš, já už jsem takový. Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Tak jako nad počasím nemáte žádnou kontrolu ani nad svojí osobností, že?

Anebo máte?

„Kdybych vám dala 10 tisíc dolarů každý měsíc za dodržení vaší diety, už byste s dodržováním diety neměli problém. Řekli byste si: ‚To je super.‘ A z ničeho nic byste přišli na to, jak si udržet disciplínu,“ věří Zander.

Osobní integrita
„Právě jsem vás všechny obvinila z toho, že jste pro sebe toxičtí,“ dodala Lauren Zander. Nasloucháte vnitřním hlasům zbabělce, spratka a meteorologa a neděláte nic, abyste svůj život změnili.

Řešení je přitom jednoduché: stačí si udržet osobní integritu čili schopnost splnit sliby, které jste dali sami sobě. Což nemusí být lehké. Pomoci vám může závazek:„Slíbila jsem si, že budu mít s manželem sex dvakrát týdně. Jsme svoji 12 let, spolu jsme 15 let a tento slib je důležitý, abych udržela svoje manželství sexy, žhavé a zábavné. Co se stane, když slib nedodržím – protože kdyby to bylo jenom na Lauren, radši bych sledovala televizi, šla se bavit ven nebo si hrála s dětmi. Existuje řada zajímavějších věcí než jít do postele a spát s tím stejným mužem,“ přiznala se Zander. Našla ale způsob, jak slib dodržet: každý o jejím závazku ví.

A dala si i trest, pokud ho nedodrží: „Pokud nemám sex dvakrát týdně, nesmím se příští týden dívat na televizi.“

Osobní zodpovědnost
Technika Lauren Zander vám umožňuje převzít kontrolu nad svým životem. Jenže s kontrolou přebíráte i zodpovědnost. Už se nemůžete vymlouvat na svět kolem a užívat si svoje malé trápení s vědomím, že za nic nemůžete, že za všechno můžou ti ostatní – což, jak upozornil psycholog Barry Schwartz, je pro většinu lidí velice pohodlné.

Pokud přeberete osobní zodpovědnost nad svým životem, získáte možnost volby. Můžete věci změnit. „Je to na vás: zvolíte si radši 100% zodpovědnost, nebo zůstanete při tom, že ‚život se mi stal‘, a nebudete mít možnost volby?“ zeptal se kouč a byznys konzultant Russell Bishop.

Z pozice oběti se k nešťastné situaci stavíte poraženecky a vztekle, jste smutní, viníte svět kolem sebe. Z pozice osobní zodpovědnosti se pokaždé zeptáte sami sebe: „Co jsem udělal a co bych mohl udělat lépe?“

I když ve vás všechno řve, že na situaci nemáte nejmenší vinu, pořád máte příležitost zamyslet se nad tím, co byste mohli udělat lépe. A téměř vždycky na něco přijdete.

Buďte hrdinou
Pokud chcete být svým vlastním hrdinou, stačí k tomu několik kroků:

  • Udržte si osobní integritu (tj. splňte sliby, které jste dali sami sobě).
  • Zabijte sraba.
  • Zabijte spratka.
  • Naučte se ovládat počasí.
  • Dovolte si snít.
  • Nechte svoji hlavu, srdce a činy, aby jednaly ve vzájemném souladu.

 #VojtaŽák

Lidská psychika je komplikovaná a bohatá na nejrůznější zákoutí, o jejichž existenci často nemáme tušení. My jsme se do nich zevrubně ponořili a vytvořili pro vás speciální microsite včetně simulátorů několika psychických poruch. Vyzkoušejte si, jak duševně nemocní vidí svět a možná, že si budete umět lépe představit, čím procházejí…