Basil,sage,dill,and thyme herbs on wooden board preparing for winter drying

7 bylinek z našich luhů a hájů pro vaše zdraví

Vše o jídle, Životní styl
Zatímco stromy pomalu pouštějí listy k zemi, nejedna bylinka se má stále čile k světu. Aby ne, když v sobě nastřádaly letní paprsky a nyní nás vábí svými barvami k tomu, abychom si je při procházce natrhali.

Některé z nich nejen krásně vypadají, ale mají i léčivé účinky. Sepsali jsme proto sedmero bylinek, abyste příště při toulkách přírodou věděli, z čeho si můžete udělat dobrý čaj či sirup. Vzhůru tedy za poklady našich zahrádek, luk a lesů!

Růže šípková

Šípky rostou na trnitých keřích lemujících háje a lesy a díky zářivě červeným plodům je jen těžko přehlédnete. Skvěle se hodí na výrobu domácího čaje, ať už čerstvé, nebo sušené. Obsahují velké množství vitaminu C, užitečného pomocníka při nachlazení a kašli, a používají se i při léčbě zánětů ledvin a močových cest.

Rakytník řešetlákový

Rakytník roste stejně jako šípek na trnitých keřích, ovšem jeho trny jsou pevné a pořádně ostré. Při trhání jeho plodů tak raději používejte rukavice. Tato opadavá dřevina se ve volné přírodě hledá poměrně těžko, ale můžete si ji vypěstovat na zahrádce. Poté stačí popadnout košík, nezapomenout kvalitní rukavice a vydat se vstříc oranžovým bobulím.

Vitaminu C najdeme i v rakytníku vysokou koncentraci. Mimo jiné obsahuje vitamin E a omega nenasycené mastné kyseliny, čímž pomáhá se snižováním vysoké hladiny cholesterolu, krevním tlakem a podporuje správné fungování cévní soustavy.

Libeček lékařský

Tato původně středomořská bylinka má blahodárné účinky na nervovou soustavu, upravuje menstruační cyklus a detoxikuje organismus. Libeček se skvěle hodí do kuchyně, kde můžete zpracovat celou rostlinu. Vytvořit si můžete i odvar. Přítel jedné z našich kolegyní si při práci doma z kuchyně prý občas kousek libečku utrhne a sežvýká. Proti gustu žádný dišputát, že?

Libeček se ale nedoporučuje užívat dlouhodobě, obzvláště ne ve vyšších dávkách, protože jeho silice dráždí ledviny. Také by jej neměly konzumovat těhotné a kojící ženy.

Jitrocel kopinatý

Tuto nenápadnou bylinku naleznete při procházkách kolem polí nebo na lučních cestách. Jitrocel je jako dělaný pro sladký sirup, který vyžene chmury z těla a funguje jako přírodní lék proti nachlazení. Jeho výroba je snadná – lístky jitrocele zalijte vodou a přiveďte k varu, poté přidejte dostatečné množství medu (na jeden decilitr vody zhruba 250 g medu) a tekutinu nechte zhoustnout. Poté stačí sirup přecedit a nalít do sklenic.

Kopřiva dvoudomá

Běžně se jim vyhýbáme, protože nás dokáží pořádně žahnout. Kopřivy jsou přesto velmi oblíbenými pomocníky v kuchyni. Skvěle se hodí do nádivek, ale také do domácích čajů. Stačí otrhané lístky zalít vodou, nechat projít varem a na závěr dochutit medem.

Tato zelená bylinka pomáhá s celkovým pročištěním těla, problematickou pletí, nemocemi jater a žlučníku a tlumí bolesti hlavy. I přes její léčivé účinky byste to neměli s kopřivou přehánět. Proto odvar z této bylinky pijte maximálně dva týdny v kuse a poté si dejte pár dní pauzu.

Dobromysl obecná

Dobromysl nebo také oregano se hojně využívá při přípravě různých pokrmů. Často ji vidíme na zahrádkách, ale narazit na ni můžeme také během procházky kolem pasek a slunných strání. Jak její název napovídá, dobromysl to s naším organismem myslí opravdu dobře. O tom vypovídají její léčivé účinky – patří mezi přírodní antibiotika, působí jako dezinfekce a usnadňuje vykašlávání. Dokáže také působit mírně antidepresivně a pomoci při revmatických potížích.

Okořeňte si s ní pár domácích jídel nebo si vyrobte domácí čaj – na 250 ml vody použijte zhruba 2 lžičky dobromysle, vodu s bylinkami povařte, nechte odstát a poté přeceďte. Při nachlazení se doporučuje horký čaj vypít třikrát denně před jídlem.

Máta

V létě si mátu užíváme v příjemně osvěžujících nápojích nebo jídlech. Na podzim si z ní můžeme vytvořit domácí čaj nebo sirup. Jednoduše vsypeme lístky do šálku, zalijeme horkou vodou a necháme 7–10 minut louhovat. Mátový čaj pomáhá s nachlazením, rýmou a také snižuje horečku.

Podzimní prevencí před nepříjemným nachlazením pak může být podomácku vyrobený sirup. Stačí svařit pár květů a lístků máty s cukrem a malým množstvím vody a tekutá „medicína“ je na světě.

Neváhejte a vydejte se na příjemnou podzimní procházku, třeba na jednu ze zmiňovaných bylinek narazíte. Namísto sledování seriálů a filmů doma si pak můžete vyrobit voňavé sirupy, odvary a čaje a posilnit svou imunitu.