2016: Rok, kdy jsme se začali smát vlastní mizérii

Psychická pohoda
V minulém roce na nás každou chvíli probliklo slovo „úzkost“ a speciálně sociální sítě ho byly plné. Vynořovalo se v podobě jak celkem vážných zpráv a sdělení, tak různých vtípků a sebeironických komentářů, které poukazovaly na to, jak úzkost ovlivňuje život a při čem všem ji můžeme zažívat. A tak se z ní stalo něco běžného a dokonce zábavného, mimo jiné i oblíbený předmět vtipů a meme obrázků.

Kdybychom zájem o úzkost, respektive o úzkostnou poruchu, měřili četností vyhledávání tohoto hesla na Googlu, bez váhání můžeme tvrdit, že se stabilně zvyšuje. Za posledních 8 let se totiž jen v Americe vyhledávání zdvojnásobilo a rok 2016 byl dokonce ze všech let nejsilnější. Úzkost pak frčela i v Austrálii, Kanadě a Irsku.

A nejen ta, populární byly taky panická ataka, sociálně úzkostná porucha, deprese a stres. Prostě nás zajímal ten nepříjemný emoční stav, co občas zažíváme a vlastně úplně nevíme, co ho způsobuje. Nebo jak se s ním poprat.

Do kategorie úzkosti toho spadá víc: sociální fobie, panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha i specifické fobie, třeba i strach ze tmy nebo z létání.

Úzkost: Dej si pozor. Já: ?? Můžeš být konkrétnější? Úzkost: 🙂

Úzkost patří k nejčastějším duševním onemocněním (postihuje až čtvrtinu populace!) a je charakteristická nadměrnými, nepříjemnými a opakujícími se pocity úzkosti, znepokojení, nervozity a ohrožení. A to už může být pěkná patálie. Navíc může být navázána jak na něco neznámého a abstraktního, tak na úplně konkrétní věc nebo situaci. Například na otevřené prostory nebo na mluvení na veřejnosti.

Nejsem si jistý, jestli jsem introvert nebo extrovert se sociální fobií.

Vraťme se ke statistikám. Britové za Američany nezůstávají pozadu, i na území království se vyhledávání úzkosti za posledních 5 let zdvojnásobilo. Od poloviny do konce loňského roku byl taky dvojnásobný zájem o výraz Xanax, což je značka léku užívaného ke snížení úzkosti.

Svým dílem přispěly i zpravodajské titulky: Duševní zdraví je nejvíc ohroženo u mladých žen. Kde jsme se dočetli, že každá pátá britská mladá žena v roce 2014 trpěla některou z běžných duševních poruch, jako je úzkost nebo deprese. Nebo: Proč tolik britských náctiletých dívek bojuje s duševními problémy? Kde se píše o studii, která odhalila, že každá třetí žačka v Británii ve věku 14-15 let trpí nějakou úzkostí nebo depresí. 

I když se tak zdá, že jsme úzkostní čím dál tím víc, jednu dobrou zprávu přesto máme: Jsme ochotní si ze svého strachu a potíží udělat legraci. Přispívá k tomu i fakt, že se stále větší část našeho života odehrává online. V digitálním světě nám tolik nevadí říct, že se bojíme ráno vylézt z postele nebo že je nám nepříjemné bavit se s cizími lidmi. A když to ještě převlečeme za humor, nemáme potíž o svém problému mluvit a sdílet ho s ostatními. 

Myslím, že kromě pohlcující úzkosti a vysilujících záchvatů paniky jsem docela v pohodě.

Velkým vzorem v „popularizaci“ úzkostných poruch se staly celebrity, rok 2016 byl totiž na jejich přiznání, že trpí různými formami úzkosti, opravdu bohatý. Ať to bylo ve spojitosti s prací, vystupováním na veřejnosti nebo prostě jen tím, že měli potíž ráno vyjít z domu. S kůží na trh šli Adele, Emma Stone, Zayn Malik nebo Taylor Swift.

„Mám záchvaty úzkosti, panikařím na jevišti a cítím se, jako by mi mělo vybouchnout srdce, protože nezvládnu vystoupit. Nikdy nebudu vystupovat na festivalech, představa velkého publika mě k smrti děsí. Bojím se, že by nefungovala hudba. Že je to celé příliš pomalé. Nesnesla bych, kdybych měla domluvené vystoupení a potom kvůli záchvatu úzkosti nedokázala zpívat,“ popisuje svoji úzkost zpěvačka Adele.

„Všechno bylo najednou jako rozmazané, už jsem ani nedokázala říct, co je za den nebo v jakém jsem městě. Chodila jsem na slavnostní vyhlášení, přebírala ceny a myslí jsem už byla na dalším představení.“ – Beyoncé

Aha, podle tebe se můžou lidi psychické nemoci jednoduše zbavit? Proč taky neřekneš hluchému, aby se snažil víc poslouchat?

Jestli taky patříte taky ke členům „úzkostného klubu“, nemusíte si vůbec zoufat. Minulý rok ukázal, že v tom rozhodně nejste sami a už vůbec není potřeba to skrývat. Pokud se se svými strachy chcete svěřit, není nic jednoduššího. Stačí si z široké nabídky vybrat správné meme s tím, co vás zrovna trápí, a dát to vědět svým blízkým.

Samozřejmě nelze zaměňovat lehčí formy úzkosti za vážné psychické poruchy, které vyžadují intenzivní pozornost a důkladnou a přesnou léčbu, to by nebyl dobrý efekt. Podrobněji se psychickým nemocem věnujeme na speciální microsite, kde si můžete přečíst o tom, co všechno naše duševní zdraví ohrožuje a jak si ho dobře chránit. Co se však týká úzkosti, platí, že sdílená starost – poloviční starost. A když to navíc dokážete udělat s humorem, bod pro vás!

#Kateřina Linhardtová

Bude vás také zajímat: Jak spolehlivě zahnat depresi? Kreativitou!