10 rad, jak skladovat zeleninu a zacházet s ní

10 rad, jak zacházet se zeleninou a skladovat ji

Vše o jídle
Zelenina je kámoš. Ať už ji konzumujete v malém nebo větším množství, poradíme vám pár tipů a triků, jak z okurek, mrkve a rajčat vytěžit co nejvíc.

Jíst hodně zeleniny je součástí každého správného receptu na dlouhověkost. Díky vysokému obsahu vody v ní obsažené si s ní navíc nebudete připadat, jako kdybyste měli v břiše balvan. Co si budeme povídat, mix roztodivných barev, vůní a chutí je smyslovou symfonií, se kterou si můžete v kuchyni vyhrát do aleluja. Jak tedy na ni?  

1. V zimě radši mraženou

Jak praví známé latinské přísloví: „Dobrý začátek vede k dobrému konci.“ Hurá tedy na nákupy! V zimě je sezónních potravin od místních farmářů pomálu, a tak se ve velkém dováží. To v případě exotičtějších druhů znamená, že ovoce a zelenina mají i nižší obsah živin, protože se sbírají ne úplně zralé, aby přežily převoz. Mražená zelenina se většinou sbírá v době nejvyšší zralosti a poté se rychle zamrazí, proto může být kvalitnější alternativou. Koneckonců, všechna ta rajčata z Turecka nebo Maroka nejsou ani chuťově žádná hitparáda. 

2. Lednička není hotel

Když už jsme u toho srovnávání mražené a čerstvé zeleniny, před pár lety studie z vědeckého magazínu Journal of Food Composition and Analysis odhalila, že po pěti dnech v ledničce jsou na tom čerstvé ovoce a zelenina nutričně často hůře než ty zmražené. To kvůli transpiraci a respiraci, tedy „dýchání a pocení“. Kromě vody dochází i ke ztrátě vitamínů a dalších užitečných látek, jako např. flavonoidů, takže neotálet a šup s tím do salátu! 

3. Nejčerstvější = největší bájo

Babička a její zahrádka jsou stále nej. Dopravní řetězec se tak zkracuje na linku hlína–kbelík–dřez–talíř. Pokud nemáte ani vy, ani vaše babča, zelenou oázu za domem, popř. farmáře Tondu v sousedství, navštivte farmářské trhy, kde najdete místní produkty. Čím blíže, tím lépe. 

4. Myj, pak krájej

Zde bohužel neuplatníme abecední poučku z chemické laboratoře, že písmeno K jde před V, a tak bychom měli lít kyselinu do vody a ne naopak. Stejně ale dává smysl, že zeleninu byste měli mýt vcelku, protože při kontaktu s tekoucí vodou dochází ke ztrátám vitamínů rozpustných ve vodě. Vodní lázně jsou dobré pro vás, ne pro váš květák. 

5. Hrnečku, pař

Máme nakrájeno, jdeme připravit krmi. Oblíbeným mýtem je, že neupravená zelenina je výživnější a zdravější než ta tepelně zpracovaná. Hardcore vyznavači raw stravy mohou mít jiný názor, ale také smůlu. Vařením se např. v rajčatech, mrkvi nebo dýni uvolňují antioxidanty. Ze špenátu, mangoldu nebo řepy vařením dostanete více minerálních látek jako např. vápníku, hořčíku či železa. Vždy ale záleží na typu zeleniny. 

Třeba ta košťálová (zelí, kedlubna, brokolice aj.) obsahuje enzym myrosinázu, který pomáhá vytvářet protirakovinné látky. Vysoká teplota mu ale dává dost zabrat, a tak je nejlepší tento typ zeleniny připravovat v páře. 

Pára je šetrnější a doporučuje se také u zeleniny bohaté na vitamíny B a C. Ty jsou totiž rozpustné ve vodě, a tak by s ní měly přijít do styku v omezeném množství.  

6. Žádný žblemc

Když už jsme u těch obecných pravidel – se zeleninou je dobré jednat jako s člověkem, se kterým se chcete rozejít. Rychle a bezbolestně. Škrábejte a krájejte těsně před vhozením do pánve či hrnce, vkládejte ji až do vařící vody, moc nemíchejte, přiklopte pokličkou a nevařte příliš dlouho. Rozvařenou mrkev ponechte v temných vzpomínkách na jídelnu základní školy. 

7. Rajčatové pyré? Rozhodně ano!

Už jsme zmínili, že vaření některým druhům zeleniny prospívá. Třeba z těch žlutých, oranžových nebo červených vařením vytáhnete více karotenoidů. Rajčatovému pyré se tedy rozhodně nevyhýbejte. Dále se pak nabízí klasiky českých kuchyní – dýňová polévka nebo pořádný vývar.  

8. Nebojte se trošky tuku

Tuk je pro mnohé lidi stále strašák a arcinepřítel štíhlé figury. Bez něj ale nevstřebáme některé vitamíny a spoustu dalších užitečných látek, včetně např. již zmíněných karotenoidů. Zkuste pokapání olivovým olejem nebo doplňte oříšky či dýňová a jiná semínka. 

9. Blanšírování je cool

Když máte přebytek čerstvé zeleniny a chcete ji zamrazit, doporučujeme ji předtím blanšírovat. To znamená krátké spaření horkou vodou a následné zchlazení. Díky tomu prodloužíte trvanlivost a zpomalíte ztrátu vitamínů, chuti i barvy. Po blanšírování samozřejmě neotálejte a rovnou s tím do mrazáku. Takhle to dělají kupříkladu výrobci mražené zeleniny. 

10. Selský rozum

Ti bystřejší z vás si určitě všimli, že tu mluvíme o rajčatech, i když se vlastně jedná o ovoce. I zde máme v rukávu jeden tip, a to od uznávaného britského novináře a hudebníka Milese Kingtona: „Vědomosti nám říkají, že rajče je ovoce. Moudrost nám říká, že bychom ho neměli dávat do ovocného salátu.“