Dělají rodiče správnou věc, když svým dětem tvrdí, že existuje Ježíšek?

Budoucnost, Životní styl
Vánoce jsou za dveřmi. Malé děti se nemohou dočkat, až je navštíví Ježíšek a nadělí jim pod stromeček dárky. Rodiče se těší, až uvidí úsměvy na dětských tvářičkách. Štědrý den vypadá jako rodinná idylka. Dělají ale dospělí dobrou věc, když svým dětem lžou o Ježíškovi a vytváří jim tak falešnou iluzi o Vánocích?

ježíšek

Malé děti bezmezně věří svým rodičům a také k nim vzhlíží. Pokud rodiče dětem tvrdí, že existuje Ježíšek, který nosí dárky, nepochybně jim věří. Navíc se na něj těší, i když ho neuvidí. Kouzlo Vánoc je pohltí natolik, že večer před Štědrým dnem nemohou téměř usnout. Rodiče mají pocit, že jim tu radost z mužíka, který nosí dárky, nemohou vzít. Raději jim od malička budou tvrdit, že Ježíšek existuje. Neuvědomují si ale, že si tak mohou pokazit hezký vztah se svými dětmi.

Oni mi lhali!
Jednoho dne přijde ta chvíle, kdy si děti uvědomí, že Ježíšek neexistuje. Pokud na to přijdou postupným vývojem samy, k žádnému porušení vztahu mezi rodiči a jejich potomky pravděpodobně nedojde. Když to ale dítě zjistí během jedné chvíle z televize či ze školy, něco se v nich změní.

V tuto chvíli přijde první srážka s realitou a malý človíček z toho bude smutný a zmatený.

Bude potřebovat nějakou chvíli, aby se do této skutečnosti vpravil. Dítě si během chvíle dokáže uvědomit, že mu jeho rodiče vlastně lhali. Může tak dojít k porušení důvěry ze strany dítěte. Nebude si jisté, zda mu rodiče nenapovídali o světě další lži. Nebude vědět, zda jim ještě může v dalších věcech věřit.

Zmítaní se ve zmatku
V tuto nepříjemnou chvíli si mohou děti klást otázky typu: Když není Ježíšek, existuje Bůh? A co Zoubková víla, trpaslíci, elfové nebo další kouzelné bytosti? Na tyto dotazy by měly po své zkušenosti dostat pravdivé odpovědi a kvalitní vysvětlení. Rodiče by je neměli nechat zmítat se ve zmatku. Problém může nastat u otázky s Bohem, protože každý člověk by si sám měl rozhodnout, zda v něj bude věřit, či nikoliv. Jenže, jak tohle dítěti vysvětlit? Další potíž může spočívat v tom, že se o neexistujícím Ježíškovi může dozvědět na začátku školní docházky od ostatních dětí. Ty se mu mohou posmívat za to, že ještě neví o neexistenci Ježíška. Zapadnout mezi spolužáky je pro každého malého člověka důležité. Obzvláště ve velmi raném věku, kdy jsou některé děti na posměšky od ostatních velmi citlivé.

Sen vs. realita
Někteří dětští psychologové tvrdí, že by se potomkům od narození měla o Ježíškovi říkat pravda. Nehrozí porušení vztahu s rodiči a neprožijí žádný „šok“. Od malička jim bude vštěpována pravda, což je podle odborníků součástí dobré přípravy pro život.

Většina dospělých často a rádi myšlenkami odbíhají do jiných světů.

Z tohoto důvodu spisovatelé píší knihy a čtenáři je čtou. Jinak na tom nejsou ani filmoví fanoušci a jejich tvůrci. Proč by si jinak vymýšleli jiné světy a dimenze, kdyby se jim na tom našem světě tolik líbilo?

Hraní si na Ježíška má s touto skutečností velkou souvislost. Dospělí mají pocit, že se tím vracejí do dětství, do kouzelného světa. Tam, kde je nečeká velká spousta starostí a povinností. Velcí snílci to mají v životě těžší než ti, kteří vidí svět střízlivýma očima. Z tohoto důvodu by měli rodiče říkat dětem pravdu a to nejen o Ježíškovi.

#Eva Vogelová

Mohlo by vás také zajímat: Máma, táta a dítě. Jediná správná rodina?