Masér: Sadistická bolest při masáži je k ničemu

Rozhovory, Životní styl
„Masér musí tlak masáže přizpůsobit každému jedinci,“ tvrdí Pavel Horvát, který provozuje nejen Dornovu metodu s Breussovou masáží. A dodává, že velká bolest při masáži značí, že je něco špatně. Proč nesedět s nohou přes nohu? A kdy vám masér může pomoci více než lékař?

Dornova metoda

V dnešní době roste počet lidí, kteří jsou ochotní si zaplatit masáže. Proč si myslíte, že se tento trend rozmáhá?
Do všeobecného povědomí se dostává, že masáž vám pomůže se vším. Lidé přijdou na danou proceduru a během chvíle se jim uleví. Cítí se po masáži dobře a myslí si, že tím je jejich problém vyřešen. Bohužel to tak není. Měli by si uvědomit, že nad rámec masážních procedur je důležité starat se o své tělo a celkově zlepšit svoji životosprávu. Tím je myšleno cvičit, chodit se často procházet na čerstvý vzduch, nepoddávat se velkému stresu a zdravě jíst.

Nemyslíte si také, že jeden z důvodů, proč lidé chodí na masáže, je rostoucí nedůvěra v naše zdravotnictví?
To máte pravdu. Menší důvěra ve zdravotnictví v tom hraje také svoji roli. Tím ale netvrdím, že je naše lékařství špatné. Háček spočívá v tom, že existují věci, se kterými vám lékař nepomůže. Lidé například navštěvují doktory kvůli častým bolestem hlavy a oni neřeší příčinu problému, ale rovnou jim předepíšou léky. V dnešní době je pacientů mnoho a času na ně málo. Přitom by jednoduše stačilo odblokovat třetí žebro, které se následně spojuje s trapézem a šíjí. Kvůli této blokádě vystřeluje bolest hlavně do čela, a způsobuje tak velké bolesti hlavy.

Lékaři své pacienty často posílají na rehabilitace. Mají pro ně příznivý účinek?
Rehabilitace u některých případů příznivý účinek mají, ale jen pokud pacient s fyzioterapeutem spolupracuje.

Někteří lidé pravidelně docházejí na rehabilitace několik týdnů, ale necvičí. A to i přesto, že jim fyzioterapeuti ukázali cviky, které jsou potřebné pro regeneraci postižené části těla.  

Může se stát, že kvalifikovaný masér svému klientovi nějakým způsobem ublíží?
Ano, může se to stát každému masérovi, i tomu zkušenému. Ten to ale pozná a dokáže svého pacienta hned sám odblokovat. Klient by se vůbec neměl dozvědět, že se něco takového stalo.  

Dornova metoda

 

Co se děje poté, co se masérovi nepodaří blok na svém klientovi napravit?
To klient nepochybně pozná. Měl by to konzultovat s masérem, který mu újmu způsobil. Lidé by se rozhodně neměli bát se zeptat, co se s jejich tělem při masáži stalo. Masér by měl svému klientovi poskytnout rady, jak se bolesti z blokády co nejdříve zbavit.

Což je mnohem lepší řešení než jen psát hanlivé komentáře o daném masérovi na internet.

Bolest několik dní po masáži je normální?
V podstatě ano. Není moc neobvyklé, že klienta den po masáži dané místo bolí. Bolest k masáži patří, ale rozhodně by neměla být pravidlem. Pokud je klient citlivější, měl by se masér umět tomu člověku přizpůsobit. Není možné, aby odborník své pacienty drtil sériově jednoho za druhým a tvrdil, že velká bolest je při masáži normální. Síla tlaku by se rozhodně měla přizpůsobit klientovi.   

Podle čeho člověk pozná, že zrovna jeho masér není moc dobrý?
Většinou to pozná na konci první masáže, a to podle nepřiměřené bolesti. Nevhodného maséra můžete také odhadnout dle toho, jak vypadá jeho pracoviště. Pokud je místnost udržovaná a čistá, masér se o ni zodpovědně stará. Stejný přístup má většinou i ke svým klientům. Když prostor ale není příjemný a uklizený, raději za sebou zabouchněte dveře a utíkejte. Nerad bych házel všechny takové maséry do jednoho pytle, určitě existují i světlé výjimky, které potvrzují toto pravidlo.   

Zvládnou lépe masírovat spíše muži než ženy?
To se nedá rozlišit, je to individuální. Hodně záleží na praxi. Pokud si žena udělá kurz a bude deset let masírovat, může být stejně dobrá jako muž s desetiletou praxí. Muži k tomu mají trochu lepší dispozice, jsou silnější, statnější a víc toho vydrží, což ale není vždy pravidlem. Znám jednu ženu, která je mnohem hubenější než já, ale má obrovskou páru. Umí se do těla druhého člověka opravdu tolik opřít, že má jedinec strach, že ho zlomí. Od ní bych rozhodně pěstí dostat nechtěl.

Dokážou masáže člověku ulevit od stresu? Mohly by pomoci i jedincům, kteří trpí psychickými potížemi?  
Ano. Masáže dokážou lidem odblokovat bolestivá místa, která byla způsobena stresem. Existuje jedna indická masáž, která se zaměřuje speciálně na odbourávání migrény. Lidé, kteří tuto proceduru podstupují, vždy odcházejí spokojení a rádi se tam vracejí.

Migréna ale není psychická nemoc…
V podstatě je. Představte si, že vám čtyřiadvacet hodin hučí v hlavě a píská v uších. Rozladí vám to psychiku natolik, že nemůžete v normálním životě fungovat.

Čím bolestivější jsou migrény, tím horší je psychika člověka. Přesně tento stav může u člověka vzniknout, pokud pracuje pod tlakem třeba v kanceláři.

Hrbí se u počítače a šéf na něj začne křičet. Lidské tělo na tuto situaci reaguje tak, že stáhne lopatky k sobě a přizvedne ramena. V tuto chvíli se u neposílených zad zablokují žebra. Pokud by se člověk cítil skvěle a nevadilo by mu, že na něj šéf křičí, nezablokoval by se.

Dornova metoda

Máte kvalifikaci na Dornovu metodu. Řekněte mi, k čemu je tato manuální terapie dobrá?
Dornova metoda se soustřeďuje na střed těla a srovnávání kyčlí. Obě končetiny dosáhnou stejné délky a zpevní se. Tímto úkonem se narovná dysbalance kyčlí, která vytváří skoliózu. Dornova metoda na rozdíl od klasických masáží vrací obratle do správné polohy. Děláme s lidmi různé pohybové cviky, které nenásilně dokážou obratle vrátit zpět na správné místo. Spousta lékařů souhlasí s tím, že se jedná o neinvazivní metodu, která dokáže srovnat celé tělo.

Během zabývání se Dornovou metodou jsem si začal uvědomovat, že tělo funguje jako jeden obří celek. Zmáčknete nějaký bod na rameni, a za chvíli ho ucítíte v břiše.

Některým lékařům a fyzioterapeutům to nedochází nebo je to jednoduše nezajímá. Zabývají se vždy jen tím bolestivým místem, a ne celým tělem.

Můžete mi dát nějaký příklad, jak konkrétně u nějakého člověka řešíte problém?
Začala ke mně docházet jedna paní, která měla potíže s kyčlemi a zády. Kyčle se mi podařilo srovnat, ale jen na nějaký čas. Po poměrně krátké době se problém neustále vracel. Nejdříve jsem nechápal, proč se to děje. Později jsem si všiml, že paní má vbočený palec. Kloub jí vylézal ven a palec směřoval pod prsty. Zjistil jsem, že mezi ukazováčkem a palcem se vytvořil bod, který jí ten palec vytlačoval. Začali jsme ho tedy nahřívat a rovnat. Pomalu se vracel do normální pozice. Poté se paní konečně dobře srovnaly kyčle a uvolnila záda.

shutterstock_526065940
Vbočený palce může mít vliv na kyčel.

 Podle toho, co říkáte, to vypadá, že provádíte detektivní práci na lidských tělech… Nazvat to tak můžete. O to více mě ale poté zklame, když klient odmítá své tělo udržovat v dobré kondici pomocí cvičení. A to i poté, co mu názorně ukážu cviky na jeho daný problém. Dornova metoda člověku dokáže poskytnout úlevu, ale pokud s masérem odmítá spolupracovat, nemá příliš velký smysl ji aplikovat.  

Na vás je vidět, že vás masírování baví. Máte radost i z toho, jak lidskému tělu dáváte zabrat?
Ne. Kdybych se v tom vyžíval, tak vám budu tvrdit, že bolest je skvělá. Problém spočívá v tom, že bez bolesti se tělo neuvolní.

Pokud ke mně přijde člověk s potížemi a očekává, že já ho bez bolesti napravím, má bohužel smůlu.

Jen hlazením se problematická místa na těle nedají uvolnit. Masér musí tlak přizpůsobit každému člověku. Sadistická bolest při masáži je k ničemu.

S Dornovou metodou se pojí i Breussova masáž. K čemu se používá?  
Uvolňuje meziobratlové prostory. Oproti Dornově metodě je pro člověka spíše pohlazením. Používá se u ní třezalka. Lidé ji chválí, protože je pro ně docela příjemná. Obzvláště pokud ucítí tu bylinku. Samotná ale dlouhodobější efekt nemá. Společně s Dornovou metodou člověka uvolní. Trvá zhruba deset až patnáct minut.

Jak dlouho k vám zhruba musí člověk chodit, aby se vyřešily jeho potíže?
To je u každého klienta individuální. Některému pacientovi stačí dvě návštěvy, a je zase fit. Někdo jiný ale musí docházet na Dornovu metodu několik týdnů. Optimální docházení je jedenkrát za čtrnáct dní. Mám tu klienta, který ke mně chodí už rok, ale ten odmítá cvičit. Paní s tou kyčlí mě navštěvuje zhruba čtyři měsíce, a dokonce velmi intenzivně, každý týden. U ní to byl velký problém. Mezitím si ale musela dát od Dornovy metody zhruba tři týdny volna.

1w2h4370

Setkal jste se za svoji praxi s něčím velmi neobvyklým?
Ano. S hyperskoliózou. Páteř mé klientky byla zcela vybočená na jednu stranu, což bylo až k neuvěření. Pro mě byl neobvyklý případ hlavně jeden člověk, který mi sem přišel a byl absolutně zdráv. Byl to mladý sportovec, měl dobře protáhlé svaly a vše bylo na svém místě. Nenašel jsem snad jediný problém. Moc jsem ani nepochopil, proč za mnou přišel. Za patnáct minut měl rozmasírovaná záda a já jsem neměl co dělat. Taková těla se už dnes moc nevidí.

Čím jsou způsobené hyperskoliózy?
Hyperskolióza se může vyvíjet už od narození. Já si ale myslím, že za tím ve většině případů stojí jiné důvody. Dříve se moc nedbalo na křivá záda. Děti nosívaly těžké aktovky s velkým množstvím učebnic a to jim postupně deformovalo páteř.

Někteří jedinci mají špatné držení těla při sezení. Velký vliv na to má také dávání nohu přes nohu a k tomu špatné cvičení.

Vy sám chodíte někam na masáž?
Nechodím. Já masérům nevěřím.

Proč? Myslíte si, že jsou to podvodníci?
To si rozhodně nemyslím. Mám ale spoustu negativních zážitků. Někteří maséři mě zablokovali a já se musel doma sám napravovat přes tenisový míček. Z tohoto důvodu mě přestalo bavit chodit k někomu jinému. Možná jsem ale nenatrefil na toho správného maséra.

Dokážete s pomocí dornovky napravit i staršího člověka, který už má přes 60 let?
Nelze ho zcela napravit, ale oddálit jeho problém. Nejhorší je, když na masáž přijde člověk s trojkou artrózou, a navíc o ní ani neví. Pokud má ale zatím jen jedničku nebo dvojku, lze ho ještě na nějakou dobu napravit. U těchto stupňů lze vytvořit prostor k zatlačení kloubní jamky. Svaly se uvolní a přestane v nich být napětí, které drtí kloub. Při masáži se musí brát v potaz pokročilejší věk klienta a být opatrnější. Ve většině případů je namísto nahazování obratlů učíme, jak si zpevnit tělo a také si ulevit od bolesti. Dbáme také na to, aby věděli, jak si správně namasírovat kolena.

Pokud se nepletu, průměrná cena dornovky se pohybuje kolem šesti až sedmi stovek za hodinu. Povíte mi důvod, proč je cena tak vysoká?
Dnešní ceny masáží jsou postavené na náročnosti práce maséra. Bere se v úvahu, co vše musí za tu hodinu vykonat, a také to, jak dobře ji odvádí. U Dornovy metody mnohdy stačí jen pár návštěv, a člověk se dokáže uzdravit, pokud s masérem spolupracuje. Ta cena za tuto manuální techniku je tedy přijatelná.

Pavel Horvát

  • vystudoval Střední zdravotnickou školu v Praze 
  • první pracovní praxi absolvoval ve Vojenském rehabilitačním ústavu
  • po ukončení školy si udělal masérský kurz na Dornovu metodu a Breussovu masáž
  • masérskou praxi provozuje šestým rokem
  • nyní pracuje v salonu VIP masáže, kde se zabývá Dornovou metodou, Breussovou, hloubkovou, relaxační a sportovní masáží

#Eva Vogelová

Bude vás také zajímat: Pivo začal vařit doma na plotně, teď má svůj pivovar